4 GREŠKE KOJE SVI PRAVE TOKOM PUNJENJA: Izbegnite ih i koristite telefon duže | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 GREŠKE KOJE SVI PRAVE TOKOM PUNJENJA: Izbegnite ih i koristite telefon duže

Pitali ste nas koje su stvari najvažnije prilikom punjenja baterije kako bi ona trajala duže i bila na svom vrhuncu - evo četiri pravila koja ćete lako primeniti.

  Izvor: MONDO / HONOR

Pred vama je još saveta za održavanje optimalnog stanja baterije pametnog telefona, o kojima smo već pisali nekoliko puta, ali se sad radi se o vašim pitanjima i odgovorima na njih.

Već smo vam rekli zašto bi bilo dobro da nabavite brzi punjač, zašto da telefon ne punite noću i kako da, ako to činite, zaustavite propadanje baterije.

Možda će vas zanimati

U ovom tekstu bavićemo se drugim stvarima, onim koje vas oduvek zanimaju, a niste imali koga da pitate u vezi s tim.

Baterija na pametnim telefonima predstavlja jednu od najbitnijih komponenti i jedan je od ključnih faktora koji utiče na finalnu odluku korisnika o kupovini nekog uređaja.

Može se reći i to da su mobilni telefoni "prerasli" svoju prvobitnu ulogu, i da sad predstavljaju uređaje bez kojih praktično ne možemo da zamislimo dan.

Kako bi korišćenje telefona bilo prijatno i neometano, neophodno je da održavamo bateriju, a u nastavku je dato nekoliko saveta, koji vam mogu pomoći u tome.

Optimalno vreme za punjenje telefona

Veliki broj korisnika praktikuje punjenje telefona tek onda kada istroše bateriju ili kad stanje bude kritično, pa potraga za utičnicom postane najvažnija stvar na svetu. Međutim, u praksi se pokazalo da se radni vek i autonomija baterije smanjuju, ako se njen kapacitet često koristi do maksimuma.

Preporučljivo je da ne dolazimo u situaciju da baterija "padne" na ispod 20 odsto svog kapaciteta, budući da ovo može imati dugoročne posledice na njen radni vek. Takođe, treba voditi računa o tome da bateriju ne punimo do maksimalnog kapaciteta, kako bi održavali njenu autonomiju na optimalnom nivou. Ovo važi ne smo za mobilne telefone, nego i za laptop računare i druge slične uređaje.

Preporučuje se da baterija uvek bude na 20 do 80 odsto njenog kapaciteta!

Pitanje svih pitanja - punjenje tokom noći

Mnogi korisnici navikli su se na praksu punjenja telefona dok spavaju, pa tako uređaji provedu celu noć na punjaču. Međutim, ova praksa sa sobom nosi i određene rizike, o čemu smo svakako već pisali, pa se podsetite detaljno tehničkog objašnjenja koje uključuje malo hemije, malo fizike i tek malo zdravog razuma da sve to shvatite.

Ali, da skratimo - ako je telefon tokom cele noći priključen na punjač, baterija će biti pod visokom voltažom duži vremenski period. U ovom konkretnom slučaju, aktivni materijal unutar baterije biće u metastabilnom stanju, što će u značajnoj meri ubrzati smanjenje radnog veka i autonomije baterije. Preporučuje se pravovremeno skidanje telefona sa punjača, kako bi se baterija održavala u optimalnom stanju, a to znači ili ne puniti bateriju celu noć ili koristiti predviđenu opciju za kontrolu punjenja, ako je vaš telefon podržava.

Anketa

Da li punite telefon noću?

  • Punim kad stignem.

    51.71% (920)

  • Da, nastaviću tako.

    33.73% (600)

  • Da, ali sad više neću.

    14.56% (259)

Da li punite telefon noću?

Rezultati

Pogledajte kako izgleda meni za očuvanje stanja baterije na nekim uređajima i potražite ga i na svom telefonu:

Temperatura okruženja utiče na punjenje telefona

Hemijske karakteristike litijumskih baterija određuju optimalnu temperaturu okruženja (definisano u korisničkom uputstvu, koje se dobija uz pametni telefon).

U okruženjima sa niskom temperaturom, elektrohemijska aktivnost baterije će se smanjiti, što znači da će snaga telefona, koja može biti efektivno iskorišćena biti na nižem nivou u odnosu na rad pri uobičajenim radnim temperaturama. Kad telefon pokreće procese, koji troše veliku količinu energije (kao što je fotografisanje, pravljenje video snimaka ili igranje igara), preostali kapacitet telefona, koji se može iskoristiti će značajno pasti u odnosu na rad pri uobičajenim temperaturama.

Na primer, korišćenje telefona dok se on nalazi na punjaču će generisati znatno veći stepen toplote, što će za posledicu imati brže pražnjenje baterije. Zbog toga se praksa korišćenja telefona na punjaču ne preporučuje.

Punjenje baterije punjačem drugog telefona

Svaki proizvođač telefona pravi punjač prema unapred utvrđenim specifikacijama i principima za brzo punjenje.

Ako za punjenje vašeg pametnog telefona koristite punjač, koji nije predviđen za taj brend, brzo punjenje možda neće funkcionisati i postoji realna opasnost da oštetite vaš telefon tj. bateriju.

Kako bi baterija bila u optimalnom stanju, preporučuje se korišćenje punjača predviđenih za taj model telefona, jer nemaju svi proizvođači baterija i punjača kompatibilne uređaje i dodatnu opremu za baterije i punjenje onog drugom proizvođača.

Kao u ivek - komentari su vaši, očekujemo ih!

HONOR 8X video (MobIT)
Izvor: Honor

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Sa 100% ga spali na 85% odmah, a posle kako hoćeš do 20%. Kanta od 200€, pune 2 godine i preko 1000 "polovičnih" punjenja, baterija 97%. Veruj ne veruj, tvoj problem.