IPHONE DVOSTRUKO POPULARNIJI U SRBIJI: iOS raste iz godine u godinu, Android pada i u svetu i kod nas | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IPHONE DVOSTRUKO POPULARNIJI U SRBIJI: iOS raste iz godine u godinu, Android pada i u svetu i kod nas

Poslednje istraživanje tržišta pokazalo je da iOS napreduje lagano, ali vrlo stabilno.

  Izvor: Jerry

U doba najveće dominacije, kada je Android uveliko bio dostupan, a iPhone se zagrevao, Symbian ubrzano padao, kompanija Google je sa svojim operativnim sistemom globalno držala preko 80% smartfon tržišta.

Kad se iPhone dovoljno zaleteo, stigao u Rusiju, Kinu, Indiju i sve druge delove sveta pre ili tokom 2018. godine, napravljeno je prvo globalno istraživanje koje je prvi put obuhvatilo i pomenuta najveća tržišta, a koje je pokazalo da je iOS u julu 2018. godine držao oko 19,4% tržišta.

Možda će vas zanimati

Nešto manje od pet godina kasnije, prema upravo objavljenim podacima kompanije StockApps, u januaru 2022. godine iOS je narastao za 7,58, na ukupni udeo od preko četvrtine tržišta globalno - na 25,49%.

Istovremeno, Android je zabeležio pad sa 77,32% na prvi put u gotovo deceniji udeo manji od 70 procenata - na 69,74%. Zahvaljujući ovome svi ostali operativni sistemi su u januaru 2022. godine imali udeo od samo 1,58% kombinovano, a među njima su Nokia OS, KaiOS i drugi, uglavnom sistemi za jeftine, obične telefone.

 iOS i Android udeo na tržištu istraživanje Izvor: StockApps

Ono što se nije promenilo jeste različita raspoređenost operativnih sistema u različitim regionima sveta.

U SAD je iOS daleko najpopularniji i ima 54%, dok je Android na 45%. U Africi iOS ima samo 14%, Android 84%, a Samsung Tizen, Nokia i KaiOS dele preostalih dva i nešto procenata. U Aziji je Android posledično najjači - 81%, a u Južnoj Americi još jači, čak 90%! U tim regionima iOS ima samo 18% i 10% tržišta.

Što se Evrope tiče, Android prati globalnu sliku i ima ispod 70% tržišta, tačnije 69%, ali je evropsko tržište drugo po veličini za iOS, snažnije od globalnog proseka, pa na našem kontinentu iPhone zatvara čak 30%, a svi ostali operativni sistemi dele manje od jednog preostalog procenta.

 Android i iOS udeo na tržištu u Srbiji Izvor: StatCounter

Srbija prati trend - iPhone sve popularniji

Što se Srbije tiče u martu 2022. godine je u našoj zemlji 76,71% imao Android OS, a iOS 23,02%.

Ti rezultati poklapaju se sa trendom koji pokazuje da godišnje Android u Srbiji pada, a iOS raste, pa je broj iPhone korisnika više, nego udvostručen - sa 11,4% u martu 2021. godine iOS je narastao na preko 23% u martu 2022. godine. Istovremeno,

Android je sa preko 88% za godinu dana pao na 76%.

Koji OS vi trenutno koristite?

Anketa

iOS ili Android?

  • Android!

    60.25% (808)

  • iOS!

    31.62% (424)

  • Sačekaću HarmonyOS!

    8.13% (109)

iOS ili Android?

Rezultati

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 26

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

stevae

pa i zadruga kida u srbiji

sh3LL

Niko nece moci da prej*be apple-ovu software arhitekturu ni za 100 godina. Lagano moze sa iphone na ipad da predje pa na macbook ili watch i svi podaci, apps i fajlovi su ti tu. O optimizaciji da ne pricam. Uzmi svoj samsung od 4gb rama pa ces da vidis sta ce da ti radi, dok poslednji iphone radi na 4-6gb a taj Ćaomi ne moze ni sa 128gb. Plus su dosta unapredili bateriju i sad lagano moze 1.5-2 dana da drzi

Zeljko

Upravo suptotno android serije telefona sve popularniji i vise ih ljudi koristi iphone je retko videti da neko ima vovo poko samsung xaomi brendovi sve popularniji kod nas i u svetu