SVET SE GUŠI U NOVOJ VRSTI SMEĆA: Do 2025. godine samo u Kini odbaciće se šest milijardi uređaja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVET SE GUŠI U NOVOJ VRSTI SMEĆA: Do 2025. godine samo u Kini odbaciće se šest milijardi uređaja

Elektronski otpad je goruća tema, a ovaj tip otpada preti da “preplavi“ svet.

  Izvor: Profimedia

Do 2025. godine samo u Kini bi moglo biti čak 6 milijardi odbačenih telefona i smartfona, a uz rastući problem elektronskog otpada ističe se relativno niska stopa recikliranja takvih uređaja u najmnogoljudnijoj zemlji na planeti.

Nažalost, situacija sa elektronskim otpadom nije bolja ni u mnogim drugim zemljama širom sveta.

Možda će vas zanimati

South China Morning Post (SCMP) citirao je statistiku iz izveštaja koje je objavila državna TV stanica CCTV u kojem se govori o velikom broju uređaja koji se više ne koriste.

SCMP je dodao da se manje od dva posto starih pametnih telefona pravilno reciklira u Kini, a ostatak se očito odlaže “negde drugo“ ili stoji po fiokama u kućama. Mediji nisu ponudili procenu trenutnog, makar pretpostavljenog broja napuštenih mobilnih uređaja u zemlji.

Ogromna projekcija prati porast prodaje 5G kompatibilnih mobilnih uređaja i stalan priliv novih uređaja koje lansiraju lokalni proizvođači, na tržištu koje je jedno od najaktivnijih na svetu.

Pred samit G7 zemalja aktivisti su skrenuli pažnju na gorući problem elektronskog otpada širom sveta kreiranjem velikih statua lidera-učesnika ovog samita:

Elektronski otpad

U nekoliko delova sveta poduzete su mere za rešavanje problema s brdima napuštenih pametnih telefona i drugih oblika elektronskog otpada, koji se uglavnom ne odlaže na propisan način niti reciklira, dok regulatori i kompanije koje ga proizvode nastoje da smanje uticaj tehnološkog sektora na životnu okolinu.

Što se tiče telefona, sa novim predstavljanjem sve većeg broja uređaja uključuju se i šeme i saveti za recikliranje komponenti u tim uređajima. Svakako, trebalo bi produžiti vek trajanja mobilnih telefona popravkom i ažuriranjem softvera, ali i eliminisati potrebu za više vrsta punjača i perifernih uređaja, kao što bi trebalo podržati i prodaju polovnih telefona, odnosno onih ponovo vraćenih u zvaničnu prodaju nakon sitnijih popravki (Refurbished).

Najnovije izdanje UN-ovog monitora elektronskog otpada (objavljen tokom 2020. godine) postavilo je Kinu kao najvećeg svetskog proizvođača s 10,1 milionom tona proizvedenih u 2019. godini, i to u domenu elektronskih uređaja i kućnih aparata, a ne samo pametnih telefona.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi