DALJINSKI UPRAVLJAČ BEZ BATERIJA: Novo rešenje za smanjenje količina elektronskog otpada | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DALJINSKI UPRAVLJAČ BEZ BATERIJA: Novo rešenje za smanjenje količina elektronskog otpada

Pošto je 2021. predstavio Eco Remote, Samsung se ove godine vratio s novim daljinskim upravljačem koji zna neke zanimljive trikove.

 Daljinski bez baterija Izvor: Smart Life/ Samsung

Godišnje se baci preko 50 miliona tona elektronskih uređaja, od čega se reciklira tek oko 17% – među otpadom je i velika količina neispravnih baterija.

Očekuje se da e-otpad do 2030. godine premaši 70 miliona tona, pa velike kompanije već preduzimaju neophodne korake da se ta količina smanji.

Možda će vas zanimati

Među njima je i kompanija Samsung, a najpopularnija rešenja su uređaji koji rade uz pomoć solarne energije.

Samsung je na CES 2022 predstavio još jedno zanimljivo rešenje – daljinski upravljač koji radi bez baterija.

Pošto je 2021. predstavio Eco Remote, Samsung se ove godine vratio s novim daljinskim upravljačem koji zna neke zanimljive trikove. Kao i stariji Eco Remote, i ovaj može da se puni uz pomoć solarne energije, a tu je i jedan novi momenat – sposobnost za takozvani „RF harvesting“, u okviru kojeg se jedan tip energije konvertuje u drugi.

Samsung na CES 2022
Izvor: Smart Life/ @Samsung

Novi TV daljinski upravljač zahvaljujući ovoj sposobnosti radio talase iz obližnjih rutera pretvara u energiju. Ovakav način punjenja je nažalost pogodan samo za uređaje koji troše male količine energije, pa ga zbog toga ne viđamo često. Daljinski upravljači spadaju u tu kategoriju, a Eco Remote pored toga može da se puni i preko energije prirodnog i veštačkog svetla, ali i preko USB-C ulaza.

Novi daljinski upravljač
Izvor: Smart Life/ @Samsung

To znači da bi AAA baterije uskoro mogle da postanu stvar prošlosti, što bi značajno umanjilo zagađenje životne sredine – Samsung procenjuje da bi se prelaskom na solarne daljinske upravljače izbegle velike količine odbačenih baterija (godišnje se u svetu baci oko 15 milijardi baterija).

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

M.

Prodavac sam u jednoj prodavnici elektronske opreme i bio sam u kontaktu sa ovakvim upravljacima....TO VECEG ****TA NEMA, ne daj boze da vam se isprazni...