UNIVERZALNI PUNJAČ ČEKAMO 10 GODINA: EU konačno rešava problem, a lista uređaja sa istim konektorom sve je veća | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UNIVERZALNI PUNJAČ ČEKAMO 10 GODINA: EU konačno rešava problem, a lista uređaja sa istim konektorom sve je veća

Ideja je da se pored pametnih telefona, laptop i tablet uređaja, slušalica, kamera i konzola, spisku priključe i pametni satovi, sportski uređaji, uređaji za ličnu negu, navigaciju, elektronski čitači i igračke, a verovatno i neki drugi.

 USB-c punjač Izvor: Smart Life/ Wikipedia

Zemlje Evropske unije su krajem januara 2022. godine usvojile zajednički stav o predlogu o univerzalnom punjaču za uređaje, a jedan od ciljeva je da se smanji količina elektronskog otpada.

Propisi koji bi rešili problem jedinstvenog punjača se čekaju čitavu deceniju, pa se radi na tome da ne budu polovični.

Možda će vas zanimati

Zbog toga je Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta odlučio da zatraži proširenje liste proizvoda koji će imati univerzalni punjač.

Ideja je da se pored pametnih telefona, laptop i tablet uređaja, slušalica, kamera i konzola, spisku priključe i pametni satovi, sportski uređaji, uređaji za ličnu negu, navigaciju, elektronski čitači i igračke, a verovatno i neki drugi.

Komisija je istakla da se svake godine na području Evropske unije odbaci skoro 13 tona starih punjača, a procenjuje se da potrošači za kupovinu novih potroše oko 250 miliona evra. Novi propisi bi to mogli da srede i da korisnike oslobode različitih punjača za svaki uređaj u domaćinstvu. Pored toga bi kupci u budućnosti trebalo da dobijaju i jasne informacije o tome da li neki uređaj kupuju sa ili bez sprave za punjenje, a cene uređaja neće smeti da bude ista u oba slučaja.

Prosečna cena punjača je oko 35 evra, što znači da će korisnici ostvariti značajnu uštedu ako jedan koriste za više uređaja. Evropska unija već radi na nacrtu zakona o zajedničkim standardnim priključcima za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prenosivih zvučnika i konzola, što znači da korisnici neće morati da kupuju nove punjače svaki put kada menjaju telefon, tablet ili nešto drugo.

U predlogu Komisije je navedeno da će USB Type-C postati standardni port za punjenje svih uređaja bez obzira na brend, kao i da će brzina punjenja biti ista za sve kompatibilne sprave. O tome se pregovara godinama, što je već uticalo da se situacija poboljša – na tržištu trenutno postoje tri dominantna standarda za punjače, umesto 30, koliko ih je bilo pre.

Univerzalni punjači
Izvor: Smart Life/ @CityNews

Još uvek nisu poznati svi detalji, ali je jasno da u bliskoj budućnosti kupovina punjača neće biti obavezna kada se pazari neki uređaj, a to će biti naznačeno i na pakovanjima. Evropska komisija je još 2009. godine proizvođačima omogućila da smisle zajedničko rešenje, što je doprinelo smanjenju broja tipova punjača, ali nije dovelo do jedinstvenog načina za punjenje. Zbog toga se radi na novim propisima koji bi taj proces trebalo da ubrzaju.

Elektronski otpad je problem koji zahteva rešenje, pa bi zajednički punjač tu mogao da pomogne. Pored toga se planira i da se omoguće jeftinije i lakše popravke – korisnici se na primer već neko vreme žale da su nekada sami mogli da zamene dotrajalu bateriju na telefonu, za šta im je danas potreban majstor.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA