POŠUMLJAVANJE UZ POMOĆ DRONOVA: Milijardu stabala u narednih pet godina! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POŠUMLJAVANJE UZ POMOĆ DRONOVA: Milijardu stabala u narednih pet godina!

Sličnih projekata ima u regionu, pa je krajem prošle godine moglo da se pročita da dronovi obnavljaju šume u Hrvatskoj.

 Dron u letu Izvor: Pexels/Pok Rie

Dronovi mogu da se koriste za različite operacije, a jedna od njih je i pošumljavanje – letelice ovaj posao mogu da obavljaju mnogo brže od čoveka.

Takve akcije se već sprovode u severnom Torontu, a dronovi nadleću oblast u kojoj je planirana sadnja i na zacrtana mesta ispuštaju semenje iz kojeg će izrasti smrče i borovi.

Možda će vas zanimati

Iza projekta stoji kompanija Flash Forest – zamišljeno je da se na ovaj način zasadi nekoliko stotina hiljada stabala, a broj bi do 2028. godine mogao da dostigne milijardu novih mladica.

Na taj način se povećava i broj životinjskih vrsta u pošumljenim oblastima, te se utiče na problem globalnog zagrevanja.

Pošumljavanje uz pomoć dronova je 80% jeftinije, jer su efikasniji od ljudskih radnika. Mogu da poseju između 10 i 20 hiljada semenki na dan, a eksperti prognoziraju da će se s napredovanjem tehnologije taj broj povećati na 100 hiljada.

Pre nego što se počne sa izbacivanjem semenki, kompanija šalje izviđačke dronove koji mapiraju teren. Na osnovu podataka o tipu zemljišta i biljaka koje su prisutne u okruženju, ove letelice pronalaze najbolja mesta za sadnju. Nakon toga rojevi dronova-šumara izbacuju paketiće sa semenom koje je smešteno u posebnu mešavinu zemlje koja poboljšava klijanje i duže zadržava vagu. Tokom operacije koriste i pneumatske uređaje koji pomažu da se semenke zasade na većoj dubini.

Pogledajte video:

Pošumljavanje uz pomoć dronova
Izvor: YouTube/ @Kristie Lu Stout

Najveća prednost dronova je u tome što mogu da izbacuju semenje i u oblastima kojima čovek ne može da pristupi, a da pritom ne ugrožavaju ostatak ekosistema. Sličnih projekata ima u regionu, pa je krajem prošle godine moglo da se pročita da dronovi obnavljaju šume u Hrvatskoj.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA