ZABORAVITE NA STARE TELEFONE: Stižu nam uređaji kojima se upravlja uz pomoć misli | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZABORAVITE NA STARE TELEFONE: Stižu nam uređaji kojima se upravlja uz pomoć misli

Radi se o problemu koji industrija tek treba da reši, a rešenje bi moglo da stigne u obliku interfejsa koji bi mozak korisnika povezivao s uređajem.

 NextMind Izvor: NextMind

Meta, Apple i niz drugih kampanja rade na sopstvenim naočarima za proširenu realnost, a svaki od planiranih uređaja ima displej koji u realni svet implementira dodatne elemente.

Osnovna ideja je da ovaj tip uređaja jednog dana postane koristan, te bude sledeći korak u evoluciji – slično kao što su to bili pametni telefoni u trenutku kad su se pojavili.

Možda će vas zanimati

Jedno od osnovnih pitanja je ono koje se tiče upravljanja pametnim naočarima, te ekranima koji ne mogu da se dodiruju i nemaju dodatke poput tastature i miša.

Radi se o problemu koji industrija tek treba da reši, a rešenje bi moglo da stigne u obliku interfejsa koji bi mozak korisnika povezivao s uređajem.

Kompanija Snap je nedavno objavila da je kupila NextMind – francuski startap koji ima rešenje koje bi korisnicima moglo da omogući da stvari poput igranja video igara, otključavanja uređaja kao što je iPad, te druge, obavljaju uz pomoć misli. Snap planira da ovu tehnologiju ugradi u svoje Spectacles AR pametne naočare, a ne radi se o magiji, već o hardveru koji bi mogao da omogući da se korisnici s uređajima povezuju drugačije nego pre.

Ovo nije prva kupovina koju je Snap obavio u nameri da dobije prednost u trci za što bolje AR uređaje, budući da je 2021. godine za 500 miliona dolara otkupio WaveOptics – kompaniju koja se bavi proizvodnjom AR ekrana, a u januaru i Compound Photonics koja takođe razvija displejeve ovog tipa.

Snap nije jedini koji se zanima za ovo polje, pa sve već dobro znaju da Ilon Mask ima Neuralink koji se bavi ugradnjom moždanih čipova, a već je počeo s ozbiljnim kliničkim testiranjima. Valve ima sopstveni interfejs za povezivanje mozga s računarom – OpenBCI, a i Meta se interesuje za ovo polje.

Pogledajte video:

NextMind lansiranje
Izvor: YouTube/ @NextMind

NextMind radi na uređaju koji tumači moždane talase i uz pomoć mašinskog učenja pamti šta koji talasi znače. To dakle ne znači da uređaj „čita misli“, već uči na osnovu moždanih aktivnosti i iz toga razume željene komande.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA