MAJMUN SA 2 ČIPA U MOZGU IGRA PONG: Životinja mislima bežično upravlja čuvenom igrom i uliva nadu paralizovanim ljudima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAJMUN SA 2 ČIPA U MOZGU IGRA PONG: Životinja mislima bežično upravlja čuvenom igrom i uliva nadu paralizovanim ljudima

Da li ćemo zahvaljujući izumu kompanije Ilona Maska svi imati telekinetičke sposobnost?

  Izvor: MONDO / ScreenShot / Neuralink
Neuralink Monkey MindPong video
Izvor: Neuralink

Novi i još uvek nezavršen i do kraja neistražen eksperiment Neuralink kompanije u svom finalnom obliku trebalo bi da omogući nepokretnoj osobi da smartfon koristi brže nego prstima, najavio je Ilon Mask nakon objavljivanja snimka uspešnog testiranja tehnologije pomoću koje majmun igra video-igru koristeći samo svoj um.

Na video-snimku koji je objavio, osnivač kompanije za razvoj novih naučnih eksperimenta Neuralink vidi se devetogodišnji japanski makaki majmun nazvan Pejdžer, kome su u obe strane mozga ugrađeni Neuralink implanti tj. mikročipovi.

Možda će vas zanimati:

Dva čipa, ugrađena u ravnima sa lobanjom sa obe strane, šalju moždane signale majmuna kroz 1.024 elektrode na uređaj za prenos signala N1 Link. Uređaj ovu neuronsku aktivnost dekodira i tumači namere majmuna, a one se prikazuju na udaljenom uređaju bežično i u realnom vremenu.

Posle samo šest nedelja vežbanja, majmun je naučio da igra jednu od prvih video igara, Pong, a tokom učenja je nagrađivan kašom od banane svaki put kad je nešto dobro uradio. “Da bi upravljao reketom na desnoj strani ekrana, Pejdžer jednostavno samo razmišlja o pomeranju ruke gore ili dole“, objašnjavaju iz Neuralink kompanije. “Kao što vidite, Pejdžer je jako dobar u igranju Pong igre. Koncentrisan je i igra baš onako kako on to želi. To nije magija, već Neuralink deluje tako što snima i dekodira električne signale iz mozga na udaljenom uređaju“.

Video pokazuje da je Neuralink značajno napredovao u svojoj nameri da napravi uređaj koji će omogućiti direktnu kontrolu računarskog kursora pomoću neuronskih talasa, namenjenog pre svega paralizovanim osobama. Sredinom 2020. godine Neuralink je izveo demonstraciju sa svinjom, međutim majmuni makakiji imaju homologiju mozga i sposobnosti ponašanja sličniju ljudima. Svinje su tada iskorišćene za demonstraciju očitavanja kretanja i rada moždanih talasa i od tada nije bilo novih objava na tu temu iz ove kompanije.

Video eksperimenta na početku pokazuje majmuna koji prvo kontroliše test igru džojstikom priključenim na sistem, a onda i kako igra mislima - držeći džojstik, ali ovog puta on više nije priključen na eksperimentalni računar. Takođe, vidi se da je u početku bilo grešaka, ali se majmun kasnije nakon što je uvežbao kontrole u Pong igri pokazao odličnim - reakcije su brže i preciznost je bila veća čak i pri bržem kretanju loptice.

Prvi potpuno završen Neuralink proizvod omogućiće nekome ko ima paralizu da pametni telefon koristi svojim mislima brže od nekoga ko koristi palčeve“, tvrdi Mask. “Buduće verzije će omogućiti razmenu signala između neuronskih talasa u mozgu i u snopovima senzomotornih nerava u telu, što će, na primer, omogućiti paraplegičarima da ponovo hodaju“, dodaju iz kompanije.

Ilon Mask najavljuje da je plan da eksperimenti na ljudima započnu do kraja godine.

Pogledajte kako je najavljen prvi Neuralink eksperiment čipovanja:

Sličnu tehnologiju tek nekoliko nedelja pre Maska i njegove Neuralink kompanije prikazao je Univerzitet Brown iz SAD, na kojem su naučnici i inženjeri uspeli da bežičnim putem povežu mozak i kompjuter.

Kliničko ispitivanje tehnologije nazvane BrainGate uključivalo je mali predajnik koji se povezuje sa motornim korteksom mozga ispitanika-dobrovoljca. Učesnici studije, uglavnom osobe sa paralizom nekog stadijuma, koristili su ovaj novi sistem za kontrolu mislima tablet računara i test se pokazao uspešnim, a prošao je nekoliko realnih životnih scenarija.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA