IPAD PRO JE ZVER: Do 16 GB RAM i 2 terabajta memorije, M1 čipset i ono najvažnije - novi tip ekrana sa Mini LED diodama | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IPAD PRO JE ZVER: Do 16 GB RAM i 2 terabajta memorije, M1 čipset i ono najvažnije - novi tip ekrana sa Mini LED diodama

Na papiru, ekran novog iPad Pro je svetliji od bilo kog Mac računara i od mnogih televizora trenutno u prodaji!

  Izvor: SmartLife / Apple

Novi iPad Pro i dalje izgleda kao generacija pre njega - dolazi u veličinama od 11 i 12.9 inča - a Apple i dalje pokušava da ga nametne kao zamenu za laptop.

Ruku na srce, poboljšanja su ovog puta zaista značajna i tiču se kako kvalitetnije i održivije izrade (staklo bez arsenika, 100% reciklirani aluminijum i retki materijali i slično), tako i hardvera, a onda i softvera, jer novi OS značajno podiže nivo privatnosti Apple korisnika.

Možda će vas zanimati

Pre svega, iPad Pro sada dolazi sa već dokazanim M1 čipsetom kompanije Apple, koji troši manje energije i resursa, radi bolje i slabije se greje, a nalazi se već u iMac novim mašinama i Apple MacBook Air, MacBook Pro i Mac Mini računarima.

Unutra je još do čak 16 GB RAM, što iPad Pro 12.9 inča čini jednim od najjačih tableta u tom domenu, kao i 5G veza.

Prednja kamera ima novi mod zumiranja TrueDepth sistema kamera, koji prati korisnika, što olakšava snimanje kad je korisnik sam i nema ko da mu pomogne (opcija se zove Center Stage), a tu su i eSIM, Thunderbolt 3 i USB 4 portovi.

Odlike ekrana su do 1.600 nita jačina osvetljenja, True Tone, 1.000.000:1 kontrast, 120 Hz osvežavanje i prikaz P3 skale boja

SmartLife

Ipak, čini nam se da je najveći tehnički iskorak upravo i najvažniji deo iPad Pro modela od 12,9 inča - ekran!

Napravljen je korišćenjem nove tehnologije, koju Apple naziva tako moderno - Liquid Retina XDR ekran. Novi tip ekrana ima Mini LED osvetljenje, kako bi postigao jače osvetljenje i bolji kontrast u odnosu na bilo koji Apple tablet do sada.

Kompanija tvrdi da iPad Pro 12.9 dostiže osvetljenje do čak 1.000 nita po celoj površini ekrana, što je u rangu najskupljeg Pro Display XDR Apple ekrana na njihovom najmoćnijem računaru, ali i do čak 1.600 nita kad se reprodukuje HDR sadržaj (to je znatno više od mnogih 4K HDR TV uređaja sad dostupnih).

 ipad pro 12.9 2021 mini led ekran kvalitet kako radi koliko je dobar opis tehnologije Izvor: SmartLife / Apple

Šta je Mini LED

Za razliku od OLED tehnologije, kod koje su pojedinačni pikseli osvetljeni i mogu u potpunosti da se isključe kad nisu potrebni, Mini LED je više prirodna nadogradnja LCD ekrana, koji su danas mnogo više zastupljeni. Ipak, kod Mini LED tehnologije mnogo veću ulogu igraju veličina i broj LED jedinica, a Apple je sa prethodnog iPad uređaja sa 72 komada povećao njihov broj na čak 10.000!

Kompanija kaže da je pakovanje ovako gusto raspoređenih Mini LED-ova uspela zahvaljujući 120 puta i većem smanjivanju fizičke veličine svakog Mini LED-a i to koristeći nove metode proizvodnje, koje je samostalno razvila.

Mini LED-ovi su grupisani u zone povezanih ćelija od po 2.500 komada, koje su u mogućnosti da prikazuju sadržaj različitog nivoa osvetljenja i kontrasta u zavisnosti od toga šta se trenutno prikazuje. Zbog toga će korisnici iPad Pro 12.9 modela iz ove godine gledati u sliku koja je istovremeno najjače osvetljena, ali i potpuno tamna gde je to potrebno.

Možda će vas zanimati

Apple, naravno, nije bio prvi u Mini LED tehnologiji tj. nije je razvila Apple kompanija. Prva je to učinila 2019. TCL kompanija, domaćim korisnicima poznata po svojim televizorima i mobilnim telefonima, ali Apple jeste prvi primenio Mini LED u tablet proizvodnji. Što se televizora i monitora tiče, Samsung i LG već neko vreme proizvode uređaje s takvim tipom ekrana.

TCL je na premijeri Mini LED tehnologiju objasnio na sledeći način: “LED LCD TV ima dva dela displeja, koja zajedno kreiraju sliku koju vidimo. Prvi je uobičajeni LCD (Liquid Crystal Display), odnosno deo koji stvara sliku i LED, odnosno drugi deo, ispod njega, koji je osvetljava kako bismo mogli da je vidimo“.

Dakle, prednost hiljada precizno kontrolisanih Mini LED dioda u aktivnom matričnom pozadinskom osvetljenju jeste snažnije svetlo koje se glatko raspoređuje po ekranu, preciznije kontroliše i poboljšava kontrast i efikasnije je u stvaranju živih, zasićenih boja koje oko vidi. “Mini-LED jednostavno pruža dramatično bolje performanse slike“, objasnio je TCL na premijeri Mini LED tehnologije.

Mini Led i MicroLED su povezani ili nisu

Ne, nisu. MicroLED tehnologija smatra se naslednicom OLED tehnologije. Zadržaće sve dobre OLED karakteristike, ali će regulisati mane, jer je MicroLED tehnologija neorganskog tipa.

Ipak, MicroLED je još uvek nova i vrlo skupa tehnologija i trenutno se koristi samo za TV uređaje najviše klase, čak iznad premijum karakteristika i to uglavnom u Samsung uređajima.

Sve o ostalim tipovima ekrana - OLED, LCD, za monitore, televizore i telefone - pročitajte u SmartLife serijalu tekstova na tu temu!

Apple iPad Pro tablet VIDEO
Izvor: Apple

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Стеф

Нек' је звер али џаба са обзиром да је у М1 џип на ARM архитектури