KUPUJETE TELEVIZOR? Kako da izaberete pravi tip ekrana i koje su prednosti, mane i karakteristike svakog od njih | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUPUJETE TELEVIZOR? Kako da izaberete pravi tip ekrana i koje su prednosti, mane i karakteristike svakog od njih

Autor Ivan Čabrilo

Jasan i praktičan vodič pomaže vam da napravite pravi izbor prilikom kupovine novog TV-a.

  Izvor: MONDO / Samsung

Posle objašnjenja aktuelnih tehnologija i terminologije, o tome koje vrste ekrana postoje i šta sve nude, spremni smo da se uhvatimo u koštac sa primenama u svetu televizora.

Nadamo se da će vam ova objašnjena pomoći u “slatkim mukama“ kada budete morali da se odlučite za svoj novi televizor.

Dijagonala i rezolucija

U zavisnosti od konfiguracije prostora, odlučićete se za veličinu televizora, tj. njegovu dijagonalu. Postoje kompleksne računice kako da izaberete veličinu ekrana u zavisnosti od razdaljine, a mi ćemo se potruditi da to maksimalno uprostimo.

Ljudski vid po horizontali “hvata“ oko 135°, a preporučljivo je da televizorom popunimo oko 30° za mešani sadržaj ili 40° za filmove, jer više od toga može da izazove nelagodnost ili mučninu, usled stalnog pomeranja glave da biste pratili sadržaj. To znači da od televizora dijagonale 55 inča (139,7 cm) treba sedeti na razdaljini od oko 2,3 metra, ako je razdaljina manja od dva metra ne treba birati TV dijagonale veće od 43 inča, dok TV dijagonale od 65 inča treba gledati sa udaljenosti od minimum 2,8 metara.

Možda će vas zanimati:

Druga, bitna karakteristika koja je u vezi s razdaljinom sedenja od TV-a je njegova rezolucija. Što je slika niže rezolucije, to nam više prija da smo udaljeniji od televizora, jer ćemo manje videti nedostatke. Prikaz sadržaja ne zavisi samo od maksimalne rezolucije ekrana, već i od kvaliteta video materijala koji prikazujemo.

Tako za pomenuti televizor od 55 inča treba da sedimo udaljeni preko 6 metara ako gledamo standardni televizijski program, oko 3,5 metara za HD, oko 2,5 metara za Full HD ili oko 1,5 metar za 4K sliku.

Dakle, dijagonala i rezolucija televizora će biti u direktnoj vezi jedna sa drugom i sa prostorom u koji stavljate televizor. Nema mnogo smisla uzimati 4K televizor premale dijagonale, a ako se odlučite za TV velike dijagonale, razmislite od rezoluciji koja je veća od Full HD.

Brz, grub, način da izračunate optimalnu veličinu ekrana je da razdaljinu od TV-a podelite sa 1,6 (pazite da koristite iste jedinice - metre ili inče).

Naravno, današnji televizori su prepuni elektronike koja ulepšava sliku, pa će i signali lošijeg kvaliteta biti automatski ulepšani (obratite pažnju posebno na tzv. upscaling), te su i ove informacije čisto okvirne.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 10

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Paja Patak

Oftamolozi preporucuju 32 da se gleda do 4m, 43 do 5.4m, 55 do 6.9m, 65 do 8.2m, 70 do 8.9m, a postoje mere na sajtu za sve dijagonale. Veci ekran vece zracenje sto znaci gledanje u var aparat. Kao sto je navedeno u tekstu da je isijavanje gomila dioda i piksela osmereno prema oku posmatraca. Oled hvale da mu plava izbledi a crvena dobija duhove posle 5000h gledanja, a za 7 godina upotrebe ide u kantu.

Занимљиво

"Tako za pomenuti televizor od 55 inča treba da sedimo udaljeni [...] oko 1,5 metar za 4K sliku." Да ли је могуће да је неко ово (пре)писао? Од ТВ-а од 137 центиметара треба да будемо удаљени 150 центиметара...Лудило...У моје време се множила дијагонала са 2.5 (1.37м*2.5=3.4м).

eee

@Занимљиво Pa i kod telefona, sasvim je dovoljna rezolucija od 720p, kada telefon posmatras sa normalne udaljenosti od oka... da bi drasticno osetio vece rezolucike 2k, 4k, 8k... morao bi telefon da priblizis bukvalno do nosa! Kod TV-a je isto, 4k mozes komotno da gledas sa udaljenosti od 1.5m... Sa udaljenosti od 4-5m i rezolucija od 720p (HD Ready), ce ti biti OK.