Sve što treba da znate o čišćenju klime - kako i koliko se često to radi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve što treba da znate o čišćenju klime - kako i koliko se često to radi

Autor Ilija Baošić

Unutrašnjost klime je, kao vlažno i tamno mesto, pogodna za razvoj raznih mikroorganizama, gljivica i bakterija. Naučite da samostalno očistite klima-uređaj.

 Kako se pravilno čisti klima i koliko često se to radi Izvor: Pixabay

Leto je počelo. Za mnoge je gotovo nemoguće zamisliti boravak u bilo kojoj prostoriji tokom ovih vrelih meseci, a da nije uključen klima-uređaj. Međutim, kako bi klima radila punim kapacitetom onda kada je to najpotrebnije, važno je da se jednom godišnje uradi temeljno čišćenje klima-uređaja. Ukoliko već niste, vreme je da nešto preduzmete.

Unutrašnjost klime je, kao vlažno i tamno mesto, veoma pogodna za nastanak i razvoj raznih mikroorganizama, gljivica i bakterija. S obzirom na to da se najveći deo prljavštine zadrži na filteru, od posebne je važnosti obratiti pažnju na čišćenje filtera klima-uređaja.

Čišćenje klima-uređaja podrazumeva da se i spoljašnja i unutrašnja jedinica klime kompletno očiste i dezinfikuju, uz detaljno čišćenje filtera-klima uređaja i proveru stanja freona, a o svemu tome će biti reči u ovom tekstu.

Ako se čišćenje klima-uređaja ne obavlja redovno, može da dođe do pojave neprijatnih mirisa prilikom rada klime, pa i do toga da prostorijom cirkuliše vazduh koji je pun štetnih mikroorganizama. Ako se klima ne održava, takođe može da oslabi funkcija filtera i da sama klima lošije hladi.

Ukoliko ste se pitali kako se čisti kućna klima i odakle uopšte treba da počenete, naš predlog je da počnete od čitanja korisničkog uputstva koje ste dobili uz klimu i da obratite pažnju na sekciju koja govori o čišćenju i održavanju vašeg uređaja. Ovo je značajno kako biste čišćenje klima-uređaja obavili na pravi način, naročito ukoliko imate model sa nekim posebnim funkcijama, koji zahteva pažljivije rukovanje.

VAŽNO: Pre nego što započente čišćenje klime, uverite se da je uređaj isključen i da je napojni kabl izvučen iz zidne utičnice.

Čišćenje spoljašnje jedinice klima-uređaja

Za čišćenje spoljašnje jedinice klima-uređaja možete da koristite sredstvo na bazi blage kiseline, jer se na tom delu klime često stvaraju tvrdokorne mrlje i nakupljaju razne nečistoće. Spoljašnju jedinicu možete da očistite i specijalnim sredstvom za čišćenje klima-uređaja. Naravno, podrazumeva se da spoljna jedinica vašem klima-uređaja treba da bude lako dostupna kako biste mogli bezbedno da joj priđete. Ukoliko to nije slučaj, nemojte rizikovati, već čišćenje spoljne jedinice klime prepustite profesionalcima.

Naprskajte ili sipajte malo sredstva za čišćenje na krpu i detaljno prebrišite spoljašnju jedinicu klime. Posebno obratite pažnju kod čišćenja električnih delova, jer su oni naročito osetljivi.

Kod spoljašnje jedinice klima-uređaja trebalo bi proveriti rad ventilatora, zatim da li je rešetka čista, ispravnost kompresora, kao i stanje freona. S obzirom na to da ovo često zahteva upotrebu posebnih alata, preporučuje se da detaljan pregled i proveru spoljašnje jedinice klima-uređaja prepustite ovlašćenom servisu.

Čišćenje unutrašnje jedinice klima-uređaja

 Unutrašnja jedinica klime Izvor: Smartlife

Kod čišćenja unutrašnje jedinice klima-uređaja takođe bi trebalo da pročitate deo o održavanju unutrašnjosti klime, u korisničkom uputstvu. Ovo je od posebne važnosti u slučaju da vaša klima ima neki poseban filter koji zahteva delikatno čišćenje ili neki poseban tretman.

Uverite se da je klima isključena iz da je napojni kabl izvučen iz zidne utičnice, a zatim otvorite poklopac klime i podignite ga nagore. Ispod poklopca se nalaze filteri klime, koje bi trebalo da izvadite kako biste ih očistili i oprali.

Čišćenje filtera klima-uređaja možete da obavite tako što ćete potopiti filtere u mlaku vodu i dodati sredstvo za čišćenje klima-uređaja ili malo sapuna ili deterdženta za pranje sudova.

Ostavite filtere potopljenim do 30 minuta, a potom ih isperite pod mlazom mlake vode. Ukoliko želite dodatno da dezinfikujete filtere, možete da sipate malo 70-procentnog alkohola na krpu i njom prebrišete filtere, a zatim ih ponovo isperite pod mlazom mlake vode. Nakon što ste očistili i dezinfikovali filtere, odložite ih sa strane dok se potpuno ne osuše, a potom ih vratite u klima-uređaj.

Dok su filteri napolju, možete da uzmete usisivač i njim pažljivo usisate višak prašine i prljavštine iz unutrašnjeg dela klime. Za kompletno, detaljno čišćenje unutrašnje jedinice klima-uređaja, najbolje je da pozovete ovlašćenog servisera.

Koliko često treba čistiti klimu?

Takozvani "veliki servis" klima-uređaja je dovoljno da uradite jednom godišnje, a čišćenje filtera klima-uređaja možete da obavljate jednom mesečno. Ukoliko živite u domaćinstvu sa mnogo pušača, preporučuje se da filter čistite i jednom u dve nedelje ili čak svake nedelje.

Ukoliko planirate ozbiljnije i temeljnije čišćenje klima-uređaja, verovatno je najsigurnije da taj posao prepustite profesionalcima. Za onaj deo čišćenja koji možete da obavite sami, sledite smernice koje ste mogli da pročitate u ovom tekstu, uz obavezno poštovanje instrukcija iz uputstva proizvođača. Redovno održavanje klime produžava radni vek uređaja, a vazduh u vašem životnom ili radnom prostoru čini čistijim i zdravijim.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MigeeeeeL

Na kraju ne mozemo nista sami..