KLIME KOJE NE PRAVE NEPRIJATNU "PROMAJU" DOK RADE: Kako da se rashladite, a da se ne ukočite ili prehladite | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KLIME KOJE NE PRAVE NEPRIJATNU "PROMAJU" DOK RADE: Kako da se rashladite, a da se ne ukočite ili prehladite

Smeta vam hladan vazduh iz klima-uređaja? Klime nove generacije ne duvaju, a pritom ravnomerno rashlađuju čitavu prostoriju.

 Kupovina klime koje ne duvaju a hlade vazduh prehlada Izvor: Unsplash, Pixabay

Poput mnogih drugih uređaja koje danas svakodnevno koristimo, klima-uređaji su se nekada smatrali luksuzom i bili su "rezervisani" samo za one sa dubljim džepom, ali to vreme je davno prošlo.

Razvoj tehnologije i smanjenje cene proizvodnje učinili su da klima-uređaji postanu učinkovitiji, energetski efikasniji i pristupačniji, pa tako klime danas spadaju u domen onih kućnih parata bez kojih prosto ne možemo da zamislimo svakodnevicu.

Inverter klime, kao najpopularniji tip klima-uređaja, omogućavaju nam da u vrelim letnjim odnosno hladnim zimskim mesecima imamo optimalnu temperaturu vazduha u svom životnom ili radnom okruženju, bez obzira na spoljašnju temperaturu.

Ipak, postoji jedan “problem” koji tehnološkim napretkom u prethodnim godinama nije adekvatno rešen, zbog čega je kod svih tipova klima-uređaja ostao prisutan do danas. Zbog tog problema mnogi izbegavaju da sede odnosno borave u neposrednoj blizini klime. Naravno, govorimo o neprijatnom duvanju nalik na promaju, tj. o mlazu prilično hladnog vazduha koji ne prija čak ni onima koji nisu zimogrožljivi kada mu se nađu na udaru.

Kako piše Bojan Milojković, urednik sajta Iskustva & Preporuke, dobra vest da među najsavremenijim modelima klima-uređaja ima i onih koji ne duvaju dok rade, tj. koji vazduh ne izbacuju u formi usmerenog mlaza od kojeg ćete morati da se krijete kako biste izbegli prehladu.

Kako rade klime koje hlade, a ne duvaju

Činjenica je da hladan vazduh iz klima-uređaja mora da se rasprši po prostoriji kako bi je rashladio. Međutim, inženjeri su našli način da to omoguće na nov, manje invanzivan način. Naime, umesto klasičnih usmerivača vazduha, kakve znamo sa dosadanjih klima-uređaja, klime koje ne duvaju koriste mehanizam koji se sastoji od unapređenog sistema hlađenja i nekoliko hiljada rupica kroz koje prolazi vazduh.

Zapravo, ideja koja stoji iza ove tehnologije je da se snažan vazdušni mlaz razbije prolaskom kroz odgovarajuće deflektore, kako bi se dobilo kontrolisano i "mekano" strujanje nalik na isparavanje.

Ovo je osnovni princip rada klime koje ne duva, koji su proizvođači klima-uređaja iskoristili za kreiranje vlastitih tehnologija. Tako je kompanija Samsung razvila WindFree tehnologiju, a kompanija Midea svoju Breezeless tehnologiju. Iako nose različita imena, sve ove tehnologije u osnovi koriste isti sistem raspršivanja vazduha - pomoću hiljada rupica postiže se fino i ravnomerno strujanje vazduha kroz čitavu prostoriju, bez neprijatnog efekta "promaje" tj. bez direktnog duvanja.

Kada je reč o Samsung WindFree tehnologiji, proces hlađenja počinje tako što se prednji panel otvara (kao kod klasičnih klima-uređaja) i uređaj pokreće režim brzog hlađenja kako bi se u svakom delu prostorije što brže postigla željena temperatura. Nakon postizanja zadate temperature, pokreće se opcija za regulaciju (smanjenje) vlažnosti vazduha u prostoriji. Naposletku, prednji panel se zatvara i uređaj nastavlja da radi u WindFree režimu.

 Windfree tehnologija Izvor: Samsung

Kompanija Midea koristi vrlo sličan sistem kod svojih Breezeless klima-uređaja, uz dodatak bočnih raspršivača. Pored božnih raspršivača, tu su i dvostruki deflektori na prednjoj strani unutrašnje jedinice.

 Midea klima Izvor: Midea

Koje su prednosti klima koje ne duvaju

Klime koje ne duvaju generišu znatno "mekši" mlaz vazduha koji iz unutrašnje jedinice izlazi kroz hiljade rupica, tako da ljudi u sobi gotovo ne osećaju izduvavanje - već samo prijatan i hladan vazduh. Drugim rečima, ovakvi klima-uređaji pružaju više komfora.

Ušteda električne energije, tj. bolja energetska efikasnost, je još jedna od prednosti koje donose klima-uređaja koji ne duvaju, zahvaljujući unapređenom inverteru.

Za razliku od klasičnih klima-uređaja, klime koje ne duvaju omogućavaju da temperatura u svim delovima prostorije bude ujednačena, bez obzira na to da li je reč o hlađenju ili grejanju, što je rezultat novog načina rasprišivanja vazduha.

Uz sve navedeno, klime koje ne prave "promaju" su i tiše u radu, što ih čini posebno pogodnim za spavaće sobe i druge prostorije u kojima se ne toleriše ni najmanji nivo buke.

Da li ste zadovoljni svojim klima-uređajem?

Recenzije, ocene, iskustva i preporuke drugih korisnika klima-uređaja pomažu onima koji planiraju kupovinu nove klime, pružajući im dragocene informacije uz pomoć kojih će lakše doneti odluku i odabrati najbolji model za svoj novac.

Izvor: Iskustva & Preporuke

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stevan

Ne smeta :))

Savet

Postavite klimu na razumnu vrednost, stavite brzinu duvanja na Auto, ne dirajte. Posle izvesnog vremena, rashladiće se prostor, uključujući i zidove prostorije i predmete koji se nalaze u njemu. Tada klima (pogotovo ako se radi o inverteru) počinje da radi minimalno, nema onog efekta "klima duva jako i hladno je kad je uključena, a postaje vruće 5 minuta nakon što se isključi", potrošnja električne energije je vrlo umerena...