5 TV OPCIJA KOJE BI TREBALO SVI DA PROMENE: Mala podešavanja napraviće potpuno nov doživljaj gledanja televizije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 TV OPCIJA KOJE BI TREBALO SVI DA PROMENE: Mala podešavanja napraviće potpuno nov doživljaj gledanja televizije

Ovih pet trikova može da primeni svako - kvalitet slike će se popraviti, sigurni smo!

  Izvor: MONDO / Samsung

Bez obzira na to da li ste kupili nov ili koristite smart ili običan TV već neko vreme verujemo da većinu opcija niste čačkali, jer jednostavno - većina korisnika je takva, a to bi mogla da bude greška.

Promenom nekoliko osnovinih funkcija mogli biste da dobijete značajno kvalitetniju sliku svog TV uređaja zato slobodno isprobajte neke od ovih, jer - ništa ne možete da izgubite ili pokvarite.

Možda će vas zanimati

Proizvođači televizora primenjuju različite tehnologije na različitim TV ekranima, ali to ne znači da je uobičajeno podešavanje sa kojim dolaze svi televizori zapravo i ono pravo koje bi trebalo da koristimo.

Bez obzira na to da li je proizvođač zvučno ime ili nije on ne može da zna kakav kvalitet slike ima vaš kablovski operator, u kojim uslovima ćete koristiti TV, šta najviše volite da gledate i druge faktore, koji određuju i koliko ćete uživati tokom gledanja televizora.

O podešavanju parametara same TV slike već smo vam pisali, a sada ćemo vam dati savete koji nisu direktno vezani za panel, nego za neke od opcija, koje mogu da utiču na doživljaj gledanja TV-a iz potpuno drugog ugla.

Isključite Motion Smoothing

Promena broj jedan koju bi svaki vlasnik televizora trebalo da napravi, bilo da se radi o potpuno novom TV-u ili onom koji je u upotrebi nekoliko godina, jeste da isključi tzv. Motion Smoothing iliti umirivanje (izglađivanje) pokreta.

Pošto se pokretne slike zapravo ne pomeraju, već se sastoje od treperećih slika i više frejmova spojenih zajedno, televizori moraju da kompenzuju to treperenje. Pomerite ih prejako u jednom pravcu i dobićete treperavu sliku koja nije prirodna. Pomerite ih previše u suprotnom pravcu, i dobićete mutnu, razmazanu sliku dok jedan kadar prelazi u drugi.

Proizvođači televizora to rešavaju raznim trikovima, od dodavanja frejmova naknadno do igranja sa frekvencijom osvežavanja panela. Ali tehnike koje se koriste za pravljenje jasnije slike mogu rezultirati nečim što se zove “efekat sapunice“ - previše ispeglan, muljav prikaz kojem nedostaje detalja i oštrine. Iako je sva ova dodatna obrada video zapisa i manipulacija brzinom kadrova namenjena da napravi bolju sliku, kada ode predaleko, možete učiniti da sadržaj koji se gleda izgleda jeftino i nikakvo.

Takođe, ovu opciju može biti i teško isključiti, pošto je obično zakopana nekoliko slojeva duboko u meniju podešavanja, a svaki proizvođač ima različito ime za svoje Motion Smoothing proces. LG ga naziva TruMotion, Samsung ga zove Auto Motion Plus, a Sony ima i Motionflow i CineMotion. Proverite na svom televizoru kako se ova opcija zove i isključite je.

Takođe, Motion Smoothing bi trebalo isključiti prilikom gledanja sportskih aktivnosti i posebno tokom igara, jer može da proizvede kašnjenje slike, što je za gejming uglavnom nedopustivo.

Više o Motion Smoothing opciji pročitajte na linku.

Onemogućite režim uštede energije

Mnogi televizori danas dolaze sa režimima za uštedu energije, i to je odlično. Ovi režimi kontrolišu nivo osvetljenosti u različitim uslovima prikaza i na taj način održavaju nisku potrošnju energije. Ponekad će ovo podešavanje, takođe prebacivati TV u tzv. ScreenSaver režim, jer uređaj tako troši manje energije.

Ako ste zabrinuti za račune za struju ili smatrate da je televizor previše svetao tokom uobičajenog, svakodnevnog gledanja, OK je da ponovo uključite ovu opciju. Ipak, da biste postigli performanse za koje je vaš TV sposoban, morate da onemogućite ovu funkciju za uštedu energije putem prikaza s niskim nivoom osvetljenosti panela.

Opet, kao i pri prošloj stavki, svaki TV brend ovu karakteristiku naziva nešto drugačije. LG je naziva Energy Saving Mode iliti Režim uštede energije. Samsung ima čitav spektar menija namenjenih uštedi energije, koji uključuju i osvetljenje samog ekrana, dok Sony označava ovaj meni sa Power & Energy.

Isključite Živopisan tj. Vivid režim

Druga strana režima za uštedu energije jeste režim pojačane osvetljenosti koji je napravljen da izgleda bolje i svetlije na polici prodavnice i da izgleda dobro pod fluorescentnim osvetljenjem. Bez obzira na to što ovaj tip prikaza nije prirodan neki televizori iz prodavnice stižu upravo s ovakvim režimom slike.

Živopisan tj. Vivid mode pojačava pozadinsko osvetljenje, boje prikazuje zasićenijim i jače izraženim i čini da ekran privlači pažnju u situacijama kad osvetljenje nije sjajno. Vivid režim prevashodno je napravljen da privuče kupce koji prolaze pored televizora, a ne gledaoce koji žele da se ušuškaju u dvosatni film.

Potražite u opcijama svog televizora neki od režima - Vivid Mode, Demo ili Store Mode - i isključite ga.

Izbalansirajte oštrinu

Većina ljudi misli da se povećanjem oštrine slike povećava njena - jasnoća! Naravno, čim smo tako počeli jasno vam je da to na najvećem broju televizora kupljenih u poslednjih nekoliko godina nije tako.

Povećanjem oštrine upravljate isticanjem ivica na slici i na obrise oko njih i tzv. halo efekat. Ukratko, povećanje oštrine naglašava ivice unutar slike pre svega, ne i oštrinu kompletne slike. Slika će na prvi pogled zaista izgledati oštrija, ali će to dovesti do gubitka detalja i to ćete sigurno primetiti. Naglašavanje ivica smanjuje detaljnost i ona više neće izgledati prirodno.

Ako koristite režim slike za prikaz filmova ili bioskopski režim, u tom slučaju će izoštravanje biti najčešće isključeno. Da biste podesili ovu opciju slike jednostavno menjajte samo Sharpness klizač dok ne budete zadovoljni kako slika izgleda. Menjajte podešavanja u malim koracima i gledajte neki sadržaj po nekoliko minuta pre nego što promenite oštrinu opet.

Više o podešavanju oštrine pročitajte na linku.

Podesite temperaturu boja

Temperatura boje ima veze sa izvorom svetlosti i meri se u Kelvinima. Da, temperatura boje ima svoje korene u stvarnoj temperaturi. Kao rezultat toga, kad govorimo o boji, često govorimo o toplijim i hladnijim temperaturama boje.

Jednostavno rečeno, topliji ton boje će imati narandžastu nijansu, dok će hladniji jače istaći plavu.

Ako ostavimo po strani Kelvinove stepene i teoriju boja, različita temperatura boje će biti najuočljivija kad gledate običnu belu ili sivu boju na ekranu. U idealnom slučaju, želite da sve izgleda tačno, ali većina televizora izlazi iz svoje kartonske kutije sa hladnijom temperaturom boje (slika izgleda tj. vuče pomalo na plavo), dok je filmski režim prekomerno kompenzuje u drugom pravcu, dajući svemu žućkastu nijansu.

Uopšteno govoreći, standard za najlepše podešenu TV sliku kad je temperatura boje u pitanju je na 6.500 stepeni Kelvina, parametra poznatog i kao D65. Ali, važno je da birate podešavanja koja najbolje izgledaju u vašem domu, da biste uzeli u obzir jedinstveno osvetljenje koje je svojstveno vašem stanu ili kući i, naravno - lični doživljaj boja, jer ne vidimo svi boje isto, kao i sve ostalo.

Temperatura boje se uglavnom nalazi u podešavanjima slike ili meniju naprednih podešavanja.

Hisense TV Dolby Vision i HDR VIDEO
Izvor: Hisense Europe

Hisense TV Quantum Dot Color VIDEO
Izvor: Hisense Europe

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA