VELIČINA JESTE BITNA: Koju dijagonalu televizora bi trebalo da kupite i kako to da izračunate | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VELIČINA JESTE BITNA: Koju dijagonalu televizora bi trebalo da kupite i kako to da izračunate

U slučaju televizora - veličina jeste bitna i to iz nekoliko razloga, ali pomoći ćemo vam da pronađete idealnu za vaš prostor.

 Televizor dijagonala TV-a Izvor: SmartLife / Samsung

Neminovno je da će doći trenutak kad ćete se zapitati - Koje mi veličine televizor treba?

Kako dijagonale postaju sve veće, a visoka rezolucija sve pristupačnija izbor postaje teži, jer u obzir morate da uzmete nekoliko faktora, a naravno - niko ne želi da zažali što je napravio pogrešan izbor.

Možda će vas zanimati

Čak i uz sva najnovija poboljšanja slike i pametne funkcije, osnove veličine ekrana i vidnog polja se ne menjaju. Veći ekran nudi impresivniji doživljaj gledanja i to je jednostavno tako, ali morate da uravnotežite tendenciju ka većim ekranom sa razumevanjem kako to utiče na idealnu udaljenost sedenja od televizora, prednosti različitih rezolucija i na kraju samog doživljaja gledanja.

Ono što je važilo za SD ili Full HD televizore, koji su i kod nas odavno standard ne važi više za moderne 4K televizore ili još uvek egzotične 8K modele (koji se već mogu kupiti i kod nas).

Osnove od kojih moramo početi

Pre nego što pređemo na konkretna objašnjenja odnosa dijagonale televizora i razdaljine gledanja potrebno je da znate sve parametre koji utiču na njihov odnos, plus poslednji, koji je više estetski, ali je na kraju podjednako važan za što lepše uživanje tokom gledanja televizora.

  1. Veličina ekrana: TV ekrani se mere dijagonalno od levog ugla do suprotnog, gornjeg desnog ugla
  2. Rezolucija panela: Danas televizori nude tri opcije rezolucije - Full HD, 4K i 8K, a preporuka je 4K skoro svima, ali morate da shvatite još jednu jako važnu stvar u vezi s tim - rezolucija će promeniti činjenicu koliko možete da sedite blizu TV-a i utiče na cenu (što je viša to je TV skuplji)
  3. Kolika je soba i gde će TV stajati: Činjenica koju mnogi ispuštaju iz vida jeste da sobe ne postaju veće, a za smeštaj velikih televizora treba vam i velika soba
  4. Pozicija televizora i kablovi: Ne želite da vam ispod TV-a viri “šuma“ kablova, pa unapred odredite gde će televizor stajati i da li će biti okačen na zid, stajati na postolju ili će čak imati svoje posebno mesto, a i blizina utičnice je vrlo važna.

O rezolucijama TV panela pročitajte naš detaljan tekst u kojem smo se bavili isključivo tim specifikacijama. Takođe, o karakteristikama TV panela detaljno smo pisali u drugom odvojenom tekstu, pa ne zaboravite da konsultujete i njega pre odlaska u kupovinu novog televizora.

Kako izračunati pravu veličinu televizora

Izmerite rastojanje (u inčima ili centimetrima, koji su kod nas rasprostranjeniji) između mesta na kome planirate da montirate ili postavite TV i mesta na kojem planirate da sedite. Za TV od 1080p, mnogi stručnjaci iz industrije, kao što su Amazon i Crutchfield, preporučuju rastojanje od jedan i po do dva i po puta veće od veličine ekrana.

Istina, neki će od vas reći - postoji skoro onoliko formula koliko i stručnjaka, ali neku preporuku moramo da odaberemo, a ova nam se čini najrealnijom i najlakšom da je svi shvate.

Možda će vas zanimati

Na primer, ako imate TV od 42 inča (što je oko 107 centimetara) Full HD rezolucije, trebalo bi da sedite makar 84 inča (oko dva metra) dalje od televizora. Ako želite da budete sigurni podelite razliku, na kraju ćete uvek dobiti faktor oko 2:1, koji je lako zapamtiti. Samo udvostručite veličinu ekrana za udaljenost sedenja od televizora i to je to.

4K rezoluciju je još lakše shvatiti, pošto veličina ekrana odgovara preporučenoj udaljenosti. Za 42-inčni televizor 4K rezolucije, optimalna udaljenost gledanja je 42 inča (pominjanih 107 centimetara). Veći TV dijagonale 65 inča iste 4K rezolucije bi imao optimalnu udaljenost od 65 inča tj. oko 165 centimetara. Možete sedeti i dalje, ali tada može doći do gubljenja finih detalja prikaza - ne kod svih, ali to je mogućnost.

Zahvaljujući većoj gustini piksela 8K televizora, možete se približiti 8K panelu televizora bez da vidite pojedinačne piksele, ali veće dijagonale ekrana većine 8K modela nisu pogodne za sedenje u blizini televizora. Kao opšte pravilo, razdaljina gledanja 8K televizora trebalo bi da bude slična smernicama za 4K televizore, ali vodite računa o tome da se 8K televizori proizvode u najvećim dijagonalama i da vam za njih treba i najveća razdaljina sedenja - 75 ili 85 inča, odnosno oko dva i 2,2 metra.

Pogledajte detaljnu računicu:

 Koju veličinu televizora da kupim, kako da izračunam dijagonalu TV-a za sobu Izvor: SmartLife / Marko Čavić
Samsung QLED TV veličina (MobIT)
Izvor: Samsung Srbija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 9

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Alex

Ko bre gleda tako veliki TV sa 1.30-1.50m rastojanja?!? Plus masa kanala i dalje nema ni HD rezoluciju

Sd

Znači uvek merite dijagonalu iz donjeg levog do gornjeg desnog, verovatno je drugačija ako merite iz donjeg gesnog do gornjeg levog ili gornjeg do donjeg dijagonalnog ugla. Vrlo ozbiljna preporuka.

Igor

Koja nebuloza od formule. Kupiš onaj za koji imaš para.