APPLE ODNEO POBEDU: App Store ostaje zatvoren za druge načine plaćanja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

APPLE ODNEO POBEDU: App Store ostaje zatvoren za druge načine plaćanja

Prema poslednjoj odluci Apple neće biti u obavezi da otvori App Store, što znači da developeri iOS i iPad aplikacija korisnike i dalje neće usmeravati ka alternativnim metodama plaćanja.

 apple.jpg Izvor: Smart Life/Unsplash

Apple je u zadnjem trenutku odneo pobedu u sudskom okršaju koji je pokrenula kompanija Epic Games.

Problem je nastao kada je tvorac popularne igre Fortnite zatražio alternativne načine plaćanja za svoje aplikacije u Apple prodavnici.

Možda će vas zanimati

Prema poslednjoj odluci Apple neće biti u obavezi da otvori App Store, što znači da developeri iOS i iPad aplikacija korisnike i dalje neće usmeravati ka alternativnim metodama plaćanja.

Sudska odluka je 10. septembra bila potpuno drugačija, pa je tom prilikom kompaniji Apple naloženo da omogući linkovanje drugih načina plaćanja u iOS i iPad aplikacijama.

Pobeda kompanije Epic je nakon tri meseca poništena, i to u poslednjem trenutku – rok za sprovođene traženih promena je bio 9. decembar. Žalba kompanije Apple je tako urodila plodom, ali to ne znači da je odluka konačna. Apple će moći da izbegne metode plaćanja drugih kompanija sve dok se ne završi s analizom žalbe, što će potrajati više meseci.

U žalbi stoji da nije moguće da se do traženog roka uvedu druge metode plaćanja, budući da takav poduhvat zahteva ozbiljne napore. Odlaganje na kraju ne znači da je kompanija zauvek oslobođena obaveze da učini ono što se od nje traži, te tako pruži priliku da i drugi nešto zarade.

Apple se pre nekoliko meseci sukobio i s regulatornim telima u Rusiji, a iz istog razloga. Ruski zakoni kojima se sprečava dominacija velikih kompanija od iOS developera traže da korisnike obaveštavaju o alternativnim načinima plaćanja u okviru aplikacija. Trebalo je da se uslovi ispune do kraja septembra, ali je kompanija umesto toga tražila reviziju zahteva. Budući da nije ispunila ono što se zahtevalo, ruska Federalna kancelarija protiv monopola (FAS) je pokrenula novi proces koji bi trebalo da je natera da posluje prema zakonima te zemlje.

Fortnite
Izvor: Smart Life/@Infofull

Problem je, kao i u slučaju kompanije Epic Games, nastao zbog toga što su načini plaćanja u iOS aplikacijama kontroverzni, budući da se od developera traži da ne uključuju sisteme plaćanja drugih kompanija. Zahvaljujući tome Apple u velikom broju slučajeva dobija 30% od svake prodaje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA