PO PRVI PUT U VIŠE OD DESET GODINA: Apple zbog pandemije zaustavio iPhone proizvodnju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PO PRVI PUT U VIŠE OD DESET GODINA: Apple zbog pandemije zaustavio iPhone proizvodnju

Od početka prošle godine pandemija je na ovaj ili onaj način uticala na mnoge industrije, posebno lanac nabavke, pa je i veliki Apple bio primoran da na nekoliko dana zaustavi proizvodnju svojih telefona.

 Ne može da se aktivira Face ID na iPhone 13 Izvor: SmartLife / iFixIt

Prema izveštaju medijske kuće Nikkei, zbog velikog opterećenja na celokupan lanac nabavke, Apple nije imao izbora osim da na nekoliko dana potpuno zaustavi proizvodnju svojih pametnih telefona. Ovo se nije desilo više od deset godina, a posebno je poražavajuće s obzirom na to da su brojke iPhone 13 serije odlične i da je tražnja za ovim telefonima velika.

Restrikcije

Najveći problem sa kojim se Apple susreo su restrikcije struje u Kini, gde se nalazi najveći broj njihovih fabrika, i gde je prosto nemoguće planirati proizvodnju tako da ne bude zastoja. Svaki talas restrikcija dodatno pomera jedan deo proizvodnog procesa, a svi znate da je svaki lanac efikasan kao i njegova najslabija karika, što se direktno odražava na zaradu ove kompanije.

Možda će vas zanimati

Da stvar bude gora, ovo je vreme kada Apple obično pojačava proizvodnju i kada radnici rade duže smene i kada proizvodnja radi 24h, pa i vikendom, kako bi se pripremili za novogodišnju sezonu. Umesto toga radnici su dobili nekoliko neočekivanih dana slobodno.

Manjak čipova

Pored restrikcija, manji broj čipova i komponenata takođe je problem, jer pojedini radnici na linijama nisu imali sa čime da rade, pa nije imalo mnogo smisla držati ih na poslu, posebno prekovremeno. I dok se ovakve stvari dešavaju drugim proizvođačima, kompanije kao Apple su povlašćene kada je kupovina komponenata u pitanju i njima se gotovo nikada ne dešava da neke komponente fale, jer će se proizvođači uvek više potruditi da ne izgube ovako velikog klijenta.

Suočeni sa velikim problemima, Apple je još u oktobru smanjio svoju iPhone 13 proizvodnju, da bi se u oktobru te brojke promenile kada je Apple smanjio proizvodnju iPad modela, i nadomestio manjak komponenata potrebnih za iPhone 13. Pa čak i tako, izgleda da Apple ne može da postigne dovoljno velike brojke potrebne da zadovolji tržišne zahteve.

Nedostižni ciljevi

Inicijalni plan ove kompanije bio je da u 2021. godini napravi 95 miliona iPhone 13 telefona, ali je prema novim, usklađenim brojkama realističnija cifra od 83-85 miliona. Planirane brojke za septembar i oktobar bile su oko 20% niže, dok je proizvodnja iPad tableta postigla samo 50% očekivane količine u istom vremenskom periodu. Treba imati na umu i da Apple i dalje proizvodi starije modele iPhone telefona, ali da nedostatak komponenata utiče i na njih, pa su novembarske brojke i sa ovim modelima bila oko 25% niže od planiranih.

Sinergija faktora

Pored restrikcija struje, zabrane kretanja i logistički problemi samo su neki od faktora koji su uticali da se prednovogodišnji period pretvori u noćnu moru za Apple. Kada se zna da se iPhone 13 Pro Max sastoji od više od 2000 komponenata, jasno je da je dovoljno kašnjenje jednog od ključnih elemenata da bi se proizvodnja potpuno zaustavila. Dodajte tome da su u Maleziji i Vijetnamu na snazi zabrane kretanja, te da svi traže nove komponente, kao i da se cene komponenata stalno moraju prilagođavati novim uslovima i kašnjenjima u isporuci.

Možda će vas zanimati

Malezija je ključni element proizvodnje jer se u ovoj zemlji prave električne komponente i čipovi, kao i da se tu testiraju i pakuju čipovi, što je finalni korak proizvodnje samih čipova. Jedan od direktora kompanije Apple je izjavio da čak iako je 99% komponenata spremno, ako vam fale dve ili tri, nije moguće završiti i sklopiti proizvod.

iPhone 13 Pro serija VIDEO
Izvor: Apple

Ono što ide na ruku Apple je da Huawei i dalje nije stao na noge, kao i da i Samsung i Xiaomi proizvodne jedinice pate od istih bolesti – nedostatka čipova i komponenata. Sa druge strane, prema dosadašnjim brojkama, Apple najbolje prodaje svoje telefone u periodu pred novu godinu i tokom januara, dok se nakon kineske Lunarne nove godine u februaru očekuje period smirivanja i stagnacije tržišta, sa znatno manjom tražnjom.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Obrad

To fora da dignu još cenu.

Delivery

Rokovi isporuke za ip13 na Appleovom nisu tako strašni. 5-7 dana i to tako odmah nakon crnog petka. Eh kad se samo setim dobrih starih vremena koliko sam čekao jet black iphone 7….. osam nedelja čekanja na isporuku …. u Americi!

Rade

@Delivery Zato sam se ja upisao preko MTS za mene i ćerku u pretprodaji tako da smo dobili naše 13PRO-MAX i 13PRO čim su stigli u Srbiju. Nije ni čudo što je navala na 13-ice. Jeste da i kod ostalih modela dobiješ novi iOS i imaš sve iste funkcionalnosti (osim eventualno face id), ali ako dumaš da zanoviš (Mi smo zanovili iPhone 7+ i iPhone 6s) iPhone, onda je 13-ica vrh.