OD SAD MOŽETE SAMI DA POPRAVITE IPHONE KOD KUĆE: Apple potpuno promenio politiku popravke | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OD SAD MOŽETE SAMI DA POPRAVITE IPHONE KOD KUĆE: Apple potpuno promenio politiku popravke

I to se dešava. Veliki Apple je napravio zaokret od 180 stepeni i potpuno promenio politiku popravki.

 iPhone 13 Pro Max Izvor: SmartLife / Apple

Nakon meseci preganjanja i svedočenja pred sudom, Apple je napravio možda i najveću promenu u istoriji svog poslovanja. Ova kompanija zvanično otvara iPhone i Mac uređaje za popravke kod kuće. I ne samo to. Apple planira da počne da prodaje delove i alate, zajedno sa instrukcijama kako da sami popravite svoje Apple uređaje, bez potrebe da ih donosite do neke Apple radnje ili servisa.

Zamena ekrana, baterije ili kamere kod kuće

Postojeći plan koji ima Apple je da sve počne sa iPhone 12 i 13 modelima, da bi se to polako proširilo na MacBook računare sa M1 čipom. Primera radi, moći ćete sami da zamenite ekran, bateriju ili kameru i to sa delovima koje ćete kupiti od Apple, a sukcesivno će se pojavljivati i delovi za manje popravke (mikrofon, port za punjenje, zvučnici i slično).

 iPhone 13 Pro Izvor: SmartLife / Apple

Zbog čega je ovo važno?

Godinama unazad kompanija Apple je važila za jednog od najvećih protivnika prava za popravku kod kuće, pa čak i prava na popravku van njihovih zvaničnih servisa. Sve je počelo sa novim softverskim ažuriranjem koje omogućava da FaceID radi nakon zamene ekrana, što nije bilo moguće zahvaljujući mikrokontroleru koji to nije dozvoljavao, da bi Apple objavio potpuni zaokret svoje politike po pitanju popravki.

Možda će vas zanimati

Novi program Apple zove "Samouslužna popravka" i on će početi da funkcioniše početkom naredne godine, prvo u SAD, da bi se polako proširio i na druge države. U objavi se navodi da je program namenjen tehnički potkovanim korisnicima koji imaju znanja i iskustva u popravci elektronike, te da prosečan Petar Petrović ipak treba da odnese uređaj u servis, kako bi neko stručniji obavio popravku.

Ne gubite garanciju

U svakom slučaju, i ta varijanta je mnogo bolja od dosadašnje prakse ove kompanije, jer Apple nudi korisnicima koji smatraju da su dovoljno sposobni i poseduju potrebne alate da sami poprave svoj(e) uređaj(e).

Ono što je najinteresantnije je da popravka Mac i iPhone uređaja kod kuće neće poništiti garanciju, mada, prema pisanju portala TechCrunch, treba strogo da se držite uputstva, da ne biste oštetili uređaj u procesu popravke, odnosno da ga ne biste "popravili više nego što je potrebno".

Zarada na delovima

Apple već ima program koji omogućava sertifikovanim servisima da kupuju originalne Apple delove, pa će sada svako imati pravo da direktno od Apple kupi potrebni deo. Ovo je dobro, jer na taj način dobijate zamenski deo koji je isti kao onaj koji vam ne radi, a loše, jer znajući Apple, velika je šansa da originalni delovi budu preskupi, pa da se na taj način obesmisli popravka, jer će vas sve koštati isto kao da ste odneli telefon ili laptop u zvanični servis.

Možda će vas zanimati

Upravo zbog toga je čuveni servis iFixit pozdravio ovaj potez, ali uzdržano, sa upozorenjem da se ipak ne radi o potpunoj revoluciji prava na popravku, jer Apple i dalje zahteva da kupujete delove od njih. Apple planira da prodaje više od 200 delova i alata, zajedno sa uputstvima za koja korisnici mogu da pogledaju pre nego što kupe deo, da bi bili sigurni da imaju sve što im je potrebno da uspešno obave popravku.

Apple javni program popravke
Izvor: YouTube / Louis Rossmann

Vraćaju novac za reciklirane delove

Još jedan pozitivna stvar je da iako Apple nije objavio cene delova, najavili su da će kupci dobiti kredit za recikliranje dela koji ne radi nakon što završe popravku.

Anketa

Šta ćete uraditi ukoliko vam se na iPhone polomi ekran ili crkne baterija?

 • Kupiću deo i popraviću sam

  44.68% (21)

 • Odneću ga u neovlašćeni servis, jer je ovlašćeni preskup

  17.02% (8)

 • Odneću ga u ovlašćeni servis

  14.89% (7)

 • Jedva sam skupio pare da ga kupim, otkud mi još i za servis?

  8.51% (4)

 • Kupiću drugi, ide GAS

  8.51% (4)

 • Ništa

  6.38% (3)

Šta ćete uraditi ukoliko vam se na iPhone polomi ekran ili crkne baterija?

Rezultati

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sanin

Sta vam vredi da popravljate sami ili unservisu kada morate kupiti originalni deo koji kosta kao nov uredjaj :) plus mora se upariti da bi radio verovatno na apple server. Displej za

Beogradska seljačina

Prvi koji uproste popravku za IQ80, da to cvakće i naleže ravno iz jednog-dva pokušaja, sve druge će pogasiti za mesec dana.

beogradski gospodin

@Beogradska seljačina A to će da se desi nikad