NEMAČKA ŽELI DA TELEFONI TRAJU BAR 7 GODINA: 5 godina softverskih i još 2 godine bezbednosnih ažuriranja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMAČKA ŽELI DA TELEFONI TRAJU BAR 7 GODINA: 5 godina softverskih i još 2 godine bezbednosnih ažuriranja

Velikodušne kompanije će vam dati tri godine softverskog ažuriranja za svoje najbolje telefone pre nego što prestanu sa podrškom za vaš telefon, ali EU misli da to nije fer.

Ukoliko ste kupili telefon srednje klase, velika je šansa da ćete u najboljem slučaju dobiti ažuriranje na narednu verziju Android operativnog sistema. Međutim kako se cena spušta tako opadaju i šanse da se tako nešto desi. Kod vodećih modela situacija je nešto drugačija i uglavnom možete da računate da ćete bar dve godine imati sveže verzije Android OS-a i bezbednosnih zakrpi.

Korenite promene

Nemačka želi to da promeni, kako bi unapredilo korisničko iskustvo za uređaj koji već posedujete. Veliki broj pravnika je angažovan na predlogu regulative koja će zahtevati da proizvođači obezbede sedam godina obaveznih bezbednosnih zakrpi za sve svoje telefone koji se prodaju u EU.

Prema pisanju nemačke štampe, vlada Nemačke je predložila ovu novu regulativu, koja se nadovezuje na nedavno usvojenu proširenu podršku za pravo na popravku, inicijativu koja se oslanja na onu koja je nedavno pozitivno završena u SAD.

Možda će vas zanimati

Političari navode da je potrebno da se obezbede rezervni delovi po pristupačnoj ceni za slučaj da je potrebna popravka telefona. Iako se u EU vode politikom da proizvođači obezbede 5 godina ažuriranja, čini se da najjača ekonomija Evropske Unije insistira da se ta granica pomeri na 7 godina.

Pravo na popravku
Izvor: YouTube / Wall Street Journal

Lobiranje

DigitalEurope je grupa koja se bavi lobiranjem kada je tehnologija u pitanju, i njeni članovi Samsung, Apple, Google i drugi pokušavaju da obede javnost da je tri godine gornja granica za bezbednosne ispravke. Većina proizvođača se već obavezala za ovakve norme, a Samsung je otišao korak dalje, obećavajući četiri godine za svoje uređaje od ove godine.

Otkako su proizvođači počeli sve češće da predstavljaju sve više i više telefona, prirodno je da žele da smanje podršku za starije modele kako bi smanjili troškove. Umesto da investiraju u podršku, proizvođači više resursa troše na ubeđivanje svojih korisnika da je na svake dve godine neophodno promeniti telefon, kako bi onih koji se bune bilo sve manje.

EU planira da ažurira svoju regulativu za ciklus ažuriranja na pet godina do 2023. godine, a ostaje da vidimo koliko je snažan lobi proizvođača i da li će političari istrajati u svojim namerama. Sa druge strane nije nemoguće da Nemačka donese svoje zakone koji će uvesti još strožu i dužu podršku za telefone koji se prodaju na njihovoj teritoriji.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rafa

Врло дискутабилно. А коју то марку андроид тел. Немци производе? Лично подржавам имам "хххх" таблет за неке личне основне потребе ради добро једино проблем буде стари андроид. Е сад то са 7 год данас је то веома дуг период за телефоне када се они драстично промене и за редовно коришћење застаре....

Korisnik

Kupio sam telefon u Nemačkoj, koji je proizveden kod njih, od strane njihove firme. Posle godinu ipo dana, telefon radi odlično i na svaka 2 - 3 meseca imam aužuriranje sistema, uskoro dobija i Android 12. Cena je prosečna, oko 280 evra, za tu cenu, pokazali su se kao odličan izbor. Iako nisu toliko poznati u svetu, mnogo više vode računa o svojim novim i starim korisnicima, dok "giganti" kao: Samsung, Apple i sl. svakim novim aužuriranje, urnišu uređaje kako bi posle 1 godine, kupili nov uređaj koji naravno samo u početku ima podršku proizvođača, koju lasnije koriste da Vas nateraju da kupite nov uređaj. Ako već telefon sve više koštaju, a sve manje donose novitete, onda bar bezbednostno aužuriranje može da bude obezbeđeno oko 7 godina...

Smart life

@Korisnik Ljubitelj sam telefona i tehnologije ali još nisam čuo da Nemci imaju svoju marku telefona, osim Simensa, pa me molim te prosvetli