RUSIJA TUŽI APPLE:  Traže da se otvori App Store | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUSIJA TUŽI APPLE:  Traže da se otvori App Store

Problem je nastao zbog toga što su načini plaćanja u iOS aplikacijama kontroverzni, budući da se od developera traži da ne uključuju sisteme drugih kompanija.

 Apple.jpg Izvor: Smart Life/Andy Wang on Unsplash

Apple se pre nekoliko meseci sukobio s regulatornim telima u Rusiji, budući da App Store radi tako da kompanija stiče veću dobit, a na štetu malih firmi.

Naime, ruski zakoni kojima se sprečava dominacija velikih kompanija od iOS developera traže da korisnike obaveštavaju o alternativnim načinima plaćanja u okviru aplikacija.

Možda će vas zanimati

Trebalo je da se uslovi ispune do kraja septembra, ali je Apple umesto toga tražio reviziju zahteva.

Budući da Apple nije ispunio ono što se zahtevalo, ruska Federalna kancelarija protiv monopola (FAS) je pokrenula novi proces koji bi kompaniju trebalo da natera da posluje prema zakonima ove zemlje.

Problem je nastao zbog toga što su načini plaćanja u iOS aplikacijama kontroverzni, budući da se od developera traži da ne uključuju sisteme drugih kompanija. Zahvaljujući tome Apple u velikom broju slučajeva dobija 30% od svake kupovine.

I to nije sve – kompanija ne samo da zabranjuje druge načine plaćanja, već developere sprečava da korisnike obaveste o tome da u drugim online prodavnicama prihvataju alternativne metode.

Upravo je to praksa koja smeta Rusiji, jer Apple zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju na tržištu kako bi potisnuo konkurenciju. Tako App Store jača, a kompanija stiče veću dobit, dok drugi, sitniji igrači ostaju na margini.

Apple je u avgustu izdao saopštenje u kojem je pisalo da developeri imaju pravo da klijente obaveštavaju o alternativnim načinima plaćanja, ali jedino preko mejlova i drugih kanala za komunikaciju - ne i u okviru aplikacija u Apple online prodavnici.

Kompanija Apple se zbog ovih problema sukobljava s regulatornim telima u zemljama širom sveta. U Sjedinjenim Američkim Držvama vodi bitku s Epic Games, koja takođe traži alternativne metode plaćanja u svojim aplikacijama. I Južna Koreja zahteva da se u aplikacije u Google i Apple prodavnicama uključe drugi načini plaćanja, a nešto slično hoće i komisija Evropske unije.

Apple je u Rusiji već platio kaznu od 12 milona dolara, jer je potiskivao konkurentske aplikacije za roditeljsku kontrolu. Izgleda da je sve više onih koji žele da se monopol okonča, te da manje firme dobiju svoju šansu na tržištu kojim vladaju giganti.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srđan

Ovce su za sisanje

Trovač

Samo Apple, samo jabuka!

Dok Holidej

Apple se na sudu tukao sa FBI zbog svojih principa, a neće sa Vladom Rusije. Nema od toga ništa.