KINA IMA 10 MILIONA PUTA BRŽI KVANTNI RAČUNAR OD AMERIKE: Najbrži Google superkompjuter pobeđen nakon 2 godine | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KINA IMA 10 MILIONA PUTA BRŽI KVANTNI RAČUNAR OD AMERIKE: Najbrži Google superkompjuter pobeđen nakon 2 godine

Rivalstvo Amerike i Kine prenosi se sa polja ekonomije i tehnologije i na superkompjutere.

 Tianhe 2 kineski superkompjuter.jpeg Izvor: SmartLife / Wikipedia

Kineski naučnici pohvalili su se tokom oktobra da su napravili dva kvantna kompjutera koja prevazilaze performanse američkih rivala.

Kina je i ranije povremeno preuveličavala mogućnosti svoje tehnologije, ali takve stvari uobičajeno su radili u domenu tehnologije za odbranu, što znači da bi ovaj novi podvig mogao biti prava stvar.

Možda će vas zanimati

Jiuzhang 2, kako se zove jedan od kineskih superkompjutera, u stanju je da proračuna u milisekundi zadatak kojem je do sada trebalo 30 biliona godina da se izračuna.

Američki mediji sumnjaju u ove tvrdnje, posebno što su objavljene premijerno na CCTV televizijskoj stanici, koju kontroliše kineska vlast, ali naučnici širom sveta objašnjavaju da bi ove prezentacije kineskog kvantnog računarstva trebalo shvatiti ozbiljno. Prvi kineski 66-kubitni (kvantum bitni) programabilni računar je, navodno do 10 miliona puta brži nego onaj koji ima Google kompanija, a koji je od 55-kubita.

Kineski kvantni računar Jiuzhang 2 tako je najbrži superkompjuter na svetu i prvi koji je pobedio Google-ov kvantni računar u dve godine, od kada je američka kompanija napravila tzv. kvantni proboj.

Zuchongzhi 2 je unapređena verzija Jiuzhang 2 kvantnog računara, koja je sklopljena tokom jula i avgusta meseca. Ovaj kompjuter je brži od uobičajenih kućnih računara sa jedinicom i 23 nule iza nje! Ipak, ni jedan, a ni drugi kineski kvantni računar neće se skoro pojaviti u prodaji ili komercijalnoj upotrebi, jer su namenjeni samo specifičnim zadacima i nalaze se u strogo kontrolisanim sredinama za rad.

Ako budemo marljivo radili nadamo se da ćemo za četiri ili pet godina uspeti da postignemo kvantnu korekciju greške“, izjavio je Pan Džijanvej sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Kine. Naučnici iz Kine nadaju se da će oba kvantna računara biti prekretnica u istraživanju gena, predviđanju kretanja berze, pomoći u prevazilaženju klimatskih promena i pronalaženju hipersoničnih letelica.

Ono što još naučnici moraju da srede jeste hlađenje, jer ovakve grdosije ne samo da troše ogromnu količinu svih resursa, nego i proizvode velike količine toplote, koja se mora odvoditi dalje od sistema.

Šta je kvantno računarstvo i kako radi VIDEO
Izvor: Interesting Engineering

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

haha

ispod neki pogon postaviti pa tu toplotu iskoristiti za grejanje