Kompjuterska revolucija - Google postigao kvantnu nadmoć?! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompjuterska revolucija - Google postigao kvantnu nadmoć?!

Otkrivamo vam šta su kubiti, zašto su kvantni kompjuteri toliko brži i šta znači kvantna nadmoć.

  Izvor: MONDO portal

Tim istraživača Google kompanije, predvođenih Džonom Martinisom, postigli su kvantnu nadmoć prvi put u istoriji, navodi se u tekstu The Financial Times-a. Tvrdnja o tome pojavila se u izveštaju na sajtu NASA-e, ali je od tada sa njega skinuta. Google je odbio da odgovori na pitanja o tačnosti navoda, koja su poslali sa Univerziteta MIT.

Pogledajte kakav superkompjuter ima Moskva:

Ukoliko je Google zaista postigao kvantnu nadmoć, to bi značilo da je otključao sposobnost kvantnih računara da rešavaju probleme, koje klasični kompjuteri ili nisu u stanju ili im treba mnogo više vremena.

Google se dogovorio prošle godine sa NASA-om o korišćenju njihovih superkompjutera kao repera za svoje oglede kvantne nadmoći.

Prema navodima The Financial Times-a, koje je preneo RTS, u izveštaju je pisalo da je Google-ov kvantni procesor bio u stanju da za tri minuta i 20 sekundi završi izračunavanja za koja je današnjem najnaprednijem superkompjuteru Samit potrebno oko 10.000 godina.

Pročitajte i ovo: Kina pretekla Ameriku - Superkompjuterska sila

U povučenom izveštaju stručnjaci su rekli da “ogled predstavlja komputaciju, koju može izvesti samo kvantni procesor“.

Zašto su kvantni računari toliko brži?

Kvantni kompjuteri su toliko moćni, jer koriste tzv. kvantne bite tj. kubite. Za razliku od uobičajenih bita, koji su ili jedinica ili nula, kubiti, laički pojednostavljeno, mogu da budu oba istovremeno. Zahvaljujući kvantnom fenomenu, kvantni računari mogu da uporedo obrađuju ogromne količine informacija, dok tradicionalni kompjuteri moraju da ih obrađuju sekvencionalno, odnosno postepeno.

Koliko je ovakvo dostignuće značajno možda je najbolje opisao profesor Vil Oliver sa MIT-a, koji je na konferenciji Emtek uporedio ovu prekretnicu sa prvim letom braće Rajt.

Istakao je da bi ovakav uspeh dao preko potreban podsticaj kvantnim mašinama, koji bi im pomogao da postignu zacrtane ciljeve mnogo brže. Njihova ogromna procesorska moć mogla bi da pomogne u pronalaženju novih lekova, medicinskih rešenja, materijala, da stvori efikasnije lance snabdevanja i dovede do veoma napredne veštačke inteligencije.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA