NOVA FORMULA LEKOVA PROTIV STARENJA: Smart bomba obnavlja disfunkcionalne ćelije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA FORMULA LEKOVA PROTIV STARENJA: Smart bomba obnavlja disfunkcionalne ćelije

Novi tip lekova druge generacije pomoću pametnih tehnologija pronalaze loše i stare ćelije i menjaju ih novim, koje i dalje mogu da se dele i stvaraju nove.

 import-smartlife-no-name.jpeg Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/humonia

Tokom 2015. medicina i kozmetička industrija omogućile su novi tip lekova koji su pokazali da imaju izuzetan potencijal usporavanja starenja.

Senolitici, kako se nazivaju ovi lekovi, predmet su naučnih i medicinskih istraživanja već nekoliko godina i sve je više dokaza da ciljano mogu da obnove stare i umrtvljene ćelije ne oštećujući zdrave.

Možda će vas zanimati

Takozvane ćelije starosti ili senescentne ćelije su izgubile svoje svojstvo deobe i pored toga se akumuliraju u telu i ubrzavaju procese starenja organizma.

Osim što bi se novim pametnim lekom ove ćelije mogle ciljano i precizno ukloniti, lek bi mogao da pomogne starijim ćelijama da se obnove i povrate svoje funkcije još neko vreme.

Naučnici su tokom prve javne demonstracije uspeli da uklone umrle i disfunkcionalne ćelije kičmene moždine i zamene ih zdravim i podmlađenim ćelijama upravo koristeći nove pametne lekove za ovaj proces. Ipak, prva generacija senolitika imala je isti potencijal lečenja, ali značajan broj propratnih negativnih efekata, zbog čega je nastavljen intenzivan rad na drugoj generaciji tzv. pametnih senolitika.

 Despacito najgledaniji YouTube video ikad, Devojka, Lepotica, Lepotice, Devojke, Cure, Cura, Izvor: Screenshot/Youtube

Naučnici su uspeli da izoluju ćelije starosti ili senescentne ćelije po njihovoj membrani i da kodiranjem leka naprave takozvane pametne bombe, koje uklanjaju isključivo ovaj tip ćelija ostavljajući zdrave ćelije netaknutim. Jednostavno rečeno - toksini iz leka napadaju isključivo nezdrave, stare i istrošene ćelije, uništavaju ih i ne zadržavaju se u organizmu ostavljajući ga svežijim i sa više mesta za zdrave ćelije.

Laboratorijski testovi su za sada dokazali da naučnici zaista imaju pametne bombe kojima mogu ciljano da unište loše ćelije bez propratnih negativnih efekata na zdrave - što je slična praksa u nekim terapijama protiv kancera.

Na pitanje kada bi ova tehnologija lečenja starosti mogla da bude dostupna ljudima naučnici i doktori sa Univerziteta Lester u Velikoj Britaniji kažu - jednog dana…

Naučna studija i dokazi objavljeni su u Scientific Reports naučnom magazinu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA