ZELENIJI I ZDRAVIJI PARIZ: 170.000 novih stabala za francusku prestonicu i digitalno praćenje stanja svakog od njih | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZELENIJI I ZDRAVIJI PARIZ: 170.000 novih stabala za francusku prestonicu i digitalno praćenje stanja svakog od njih

Iako jedna od svetskih metropola sa najviše stabala, Pariz će posaditi još 170.000 stabala, kako bi grad bio manje zagađen i još lepši.

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Pariz je godinama bio jedan od gradova s prekomernim zagađenjem vazduha, pa sad glavni grad Francuske želi da poboljša klimu grada sadnjom 170.000 novih stabala drveća i različitog bilja.

Dodatno drveće posadiće se gde god ima mesta, uz ulice, na trgovima, u parkovima, ali i uz autoputeve oko grada, objavila je gradska uprava Pariza.

Možda će vas zanimati

Cilj je borba protiv klimatskih promena.

Drveće apsorbuje ugljen dioksid, poboljšava kvalitet vazduha i doprinosi hlađenju grada tokom letnih toplotnih talasa.

Osim toga, drveće je prirodna prepreka buci i vizuelnom zagađenju, što poboljšava zdravlje Parižana i smanjuje stres. Pariz je već sada jedan od evropskih gradova s najviše drveća, naglasila je gradska uprava.

U samom gradu ima oko 200.000 stabala, a još 300.000 u javnim šumama gradske sredine. Dodatna stabla trebalo bi da budu posađena do 2026. godine. U prvoj sezoni sadnje 2020. do 2021. godine već je posađeno gotovo 14.000 mladih stabala. U tu svrhu grad ima sopstveni rasadnik drveća. Iz bezbednosnih razloga moraće prvo da se sruši manje od 1,5 odsto drveća, navodi se u obrazloženju plana, koji je naišao ne veliku podršku građana i stručne javnosti.

Od 2014. Pariz prati svoju populaciju stabala pomoću automatizovanog sistema, svako stablo ima svoju digitalnu ličnu kartu sa podacima o svim relevantnim funkcijama i pregleda se godišnje. Drveće duž ulica u proseku nije starije od 80 godina.

Državna skupština Francuske tokom leta 2021. je dala do znanja da su napori za bolju klimu u Parizu hitni i neophodni. Pariz je tokom prethodnog perioda, zajedno sa još nekoliko francuskih metropola, kažnjen od strane države zbog nepoštovanja i lošeg uticaja na klimu i zagađenje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

NR

A u Beogradu smog..

Neko iz Mase

@NR Čekaj još koju nedelju, kad se zacrvene SVI indeksi 🤯

NR

@NR Sta da cekam, pluca sve osecaju. Ovo je uzas. A zima nije ni krenula u punom jeku.