DOMAĆI HEART NET JEDAN OD NAJBOLJIH PROJEKATA U EVROPI: Pomažu kardiovaskularnim bolesnicima na daljinu, telemedicinom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOMAĆI HEART NET JEDAN OD NAJBOLJIH PROJEKATA U EVROPI: Pomažu kardiovaskularnim bolesnicima na daljinu, telemedicinom

Heart Net je već spasio mnoge živote, uključujući mladića od samo 24 godine, čije je srce iznenada prestalo da radi!

 Heart Net mreža 5 Izvor: SmartLife / Heart Net

Telemedicina, odnosno pružanje određenih medicinskih usluga na mestima na kojima to inače nije moguće pomoću interneta i onlajn, mogla bi da spasi živote mnogo ljudi.

U regionu granice Srbije i Hrvatske, svaka druga smrt dovodi se u vezu sa kardiovaskularnim bolestima, a lekari i medicinski stručnjaci nazivaju ovo još i “kugom modernog doba“.

Možda će vas zanimati

Osim različitih uticajnih faktora samog regiona, izostanak odgovarajuće medicinske nege, ali i nedostatak specijalizovanih stručnjaka i medicinskog osoblja stvaraju hroničan problem, koji pokušavaju da reše stručnjaci sa Instituta za kardivaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Kao odgovor na ovakvu situaciju nastao je Heart Net.

Heart Net je projekat telemedicine, koji korišćenjem informacionih tehnologija i modernih internet i onlajn sistema pomaže da odgovarajući zdravstveni radnik na daljinu pomogne ugroženom bolesniku dajući mu stručne i pravovremene konsultacije o njegovoj bolesti - čak i kad pacijent nije u neposrednoj blizini zdravstvenog stručnjaka.

Upravo zbog velikog broja obolelih pacijenata u regionu, pokušali smo da rešimo ovaj problem razvojem telemedicinske mreže Heart Net“, rekao je profesor dr Ilija Srdanović, interventni kardiolog i jedan od osnivača mreže. “Prednosti Heart Net mreže jesu pravovremenost pružanja zdravstvene usluge pacijentima i korišćenje zdravstvenih informacionih podataka koji se mogu razmenjivati između zdravstvenih centara - četiri iz Srbije i jednog iz Hrvatske“, rekao je Srdanović.

Korišćenjem Heart Net savremenog softvera i najnovije medicinske opreme spašen je život i jednom mladiću starom tek 24 godine, postavljajući dijagnozu na terenu tokom izvođenje pregleda, kad je došlo do iznenadnog prekida rada srca.

Posao Heart Net mreže tek počinje i završetkom tj. podizanjem mreže Heart Net tek treba da zaživi“, poručio je profesor dr Ilija Srdanović.

Heart Net projekat je sufinansiran od strane ERDF i IPA II fondova Evropske unije i izabran je za jedan od 10 najboljih IPA projekata u Evropi u periodu od 2014. do 2020. godine. Zanimljivo je to da korisnici društvenih mreža svojim lajkom na Facebook stranici mogu pomoći u odabiru najboljeg IPA projekta u Evropi, pa ako smatrate da je Heart Net zaslužio da pobedi - znate šta biste trebali da uradite...

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Leči posledice, uzroke ne pominje.