UGRAĐENO PRVO VEŠTAČKO SRCE: Šansa za nov život u sve više država širom sveta, cena i dalje visoka | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UGRAĐENO PRVO VEŠTAČKO SRCE: Šansa za nov život u sve više država širom sveta, cena i dalje visoka

Prvo kompletno veštačko srce ugrađeno je u Napulju čoveku koji već neko vreme čeka donora tog organa, što predstavlja veliki uspeh današnje medicine.

  Izvor: SmartLife / Carmat

Francuska kompanija Carmat prodala je jednom pacijentu u Italiji prvi primerak veštačkog srca koje je razvila u svojim laboratorijama.

Ova francuska kompanija je osnovana 2008. godine i tokom ispitivanja svog veštačkog srca jedan primerak je nedavno ugrađen pacijentu u Severnoj Karolini, u SAD.

Možda će vas zanimati

Veštačko srce, ugrađeno u Italiji, smatra se privremenom opcijom za pacijenta koji čeka na srce od donora, a boluje od terminalne biventrikularne srčane insuficijencije.

Prvu komercijalnu transplantaciju veštačkog srca izveo je italijanski kardio-hirurg dr Ćiro Majelo sa svojim timom u kliničkom centru u Napulju.

Ovaj zahvat smatra se velikim uspehom francuske kompanije, koja od decembra prošle godine poseduje zvaničan sertifikat evropskog standarda čime su joj otvorena vrata za komercijalizaciju veštačkog srca u Evropi. Prema izveštajima za medije, Carmat je već u pregovorima sa drugim italijanskim i sa više od pet nemačkih bolnica, koje će vršiti ugradnju njihovog prvog kompletno veštačkog srca pacijentima.

Do kraja 2021. godine, prema sadašnjem tempu, Carmat će sprovesti obuku u nekoliko desetina bolnica i medicinskih centara širom EU, koji će tako postati zvanična mesta u kojima će se ugrađivati novi tip seca.

Veštačko srce kreira se gotovo tri decenije unazad, a Carmat kompanija napravila ga je od posebno kreiranih membrana, biološki neškodljivog materijala i biopolimera i drugih kompozita u obliku prirodnog srčanog mišića. Ovo srce u stanju je da samostalno pumpa krv, a iz rada sa Airbus kompanijom nastala je mogućnost samoregulacije protoka krvi.

Trenutno preko 100.000 ljudi godišnje ima potrebu za novim tj. srcem koje čeka od donora, a taj broj se putem doniranja organa smanji za samo tri do četiri hiljade. U prvoj fazi Carmat će biti u mogućnosti da proizvodi svega 10 veštačkih srca mesečno, ali će broj ovakvih organa vremenom rasti.

Cena jednog veštačkog srca je 181.000 dolara, a vrednost tržišta se procenjuje na 18 milijardi dolara godišnje.

Trenutno je veštačko srce dizajnirano za korišćenje do pet godina i sa drastično manjim rizikom od izazivanja smrti. Procenjuje se da će ova industrija značajno ubrzati do 2024. godine, kad se očekuju i prva regulatorna odobrenja u SAD i drugim zemljama sveta.

Ugrađeno veštačko srce Çarmat VIDEO
Izvor: TRT World
Veštačko srce (MobIT)
Izvor: Multimedia Live

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA