PAMETNE SLUŠALICE KOJE PRATE MOŽDANU AKTIVNOST: Mogu da odrede omiljenu pesmu i poboljšavaju perfomans i fokus | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PAMETNE SLUŠALICE KOJE PRATE MOŽDANU AKTIVNOST: Mogu da odrede omiljenu pesmu i poboljšavaju perfomans i fokus

Namigivanjem ćemo menjati pesme sa plejliste?!

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ Neurable

Uprkos sve učestalijim pričama o neuro tehnologiji koja će preovladati tržištem u godinama pred nama, još uvek nema svakodnevnih takvih uređaja.

Jedan takav proizvod bi mogao da bude Neurable Enten, a njegovi tvorci ističu da će on za mozak biti ono što je Fitbit za telo, ali umesto narukvice u pitanju će biti slušalice!  

Možda će vas zanimati:

Enten slušalice je napravila kompanija Neurable, njihov koncept je u stvari želja da plasiraju "interfejs mozga" na tržište. Aplikacija te kompanije će navodno presretati podatke i pokazivati paterne fokusa ili distrakcije koje su bazirane na elektroencefalografiji (EEG), a navodno će moći da predlaže i pesme kako bi se korisnikov fokus poboljšao.

Ideja iza ovih slušalica je ta da pokažu kada je korisnik manje fokusiran, te da se to znanje iskoristi da bi se izabrala muzika ili kako bi se shodno tim podacima napravio odgovarajući raspored. Te slušalice poseduju ANC režim (Active noise cancellation) i opcije kontrolisanja pokretom, Neurable obećava da će korisnik moći da promeni, pauzira, ugasi muziku uz treptaj ili pokretom klimanja glavom.

Elektroencefalografija (EEG) je metoda uz pomoć koje se registruje električna aktivnost mozga preko elektroda postavljenih na površinu glave.

"U suštini dobijate potvrdu o tome kako vam se odvlači pažnja i kako to utiče na performanse i efikasnost u toku dana" - ističe CEO te kompanije, Ramses Alkaide, prenosi Cnet.

On napominje da je prednost ove tehnologije što uči kako moždane funkcije omogućavaju korisniku da ima bolji učinak u budućnosti. Na primer, jedan od korisnika ovog uređaja je otkrio da je fokusiraniji ujutru, a da se njegova produktivnost značajno povećava ukoliko kasnije ruča.

Ove slušalice će izaći tek naredne godine na proleće, a kompanija je napravila i Indiegogo stranicu na kojoj se Enten može naručiti po promotivnoj ceni od 199 dolara. Jednom kada proizvod izađe, ta kompanija će prikupljati podatke kako bi razvila još više aplikacija i opcija za taj proizvod. Jedan od primera je da će koristiti Spotify API kako bi naučili koja pesma na plejlisti najviše pomaže korisniku da se fokusira, ali i koje pesme odvlače pažnju.

Ramses napominje da se radi i na opcija koja će dozvoliti da vaše slušalice preuzmu kontrolu nad notifikacijama, odnosno da same postave režim "Do not disturb" (ne uznemiravaj), kada uređaj utvrdi sa moždanih talasa da je korisnik fokusiran.

Što se tiče specifikacija, baterija ovih slušalica traje i više od 12 sati, te je potrebno sat vremena da se prazna baterija napuni. Enten poseduje bežičnu konekciju putem Bluetooth 5,1, kao i audio procesor Qualcomm čipseta.

Neurable slušalice
Izvor: Neurable

Šta vi mislite o ovim slušalicama? 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA