HOLOGRAMSKE OPERACIJE: Zdravstvena tehnologija budućnosti - virtuelno operisanje spasava živote | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HOLOGRAMSKE OPERACIJE: Zdravstvena tehnologija budućnosti - virtuelno operisanje spasava živote

Lekari iz Amerike, Velike Britanije, Južne Afrike, Nemačke, Belgije, Francuske, Ukrajine i još šest zemalja pomoću napredne tehnologije operisali su uživo koristeći tehnologiju proširene realnosti.

  Izvor: MONDO / Microsoft

Mešovita realnost spaja realni i virtuelni svet.

Ona uvodi digitalnu vizuelizaciju u fizički opipljivo okruženje svih nas, a naočare Microsoft HoloLens, u novoj eri za zdravstvo, doktorima i stručnjacima u različitim kliničkim oblastima donose rešenja na bazi mešovite realnosti i omogućavaju hirurzima da unaprede medicinsku praksu tokom same operacije.

Hirurzi već neko vreme koriste HoloLens 2. Na primer, HoloLens 2 može da se upotrebi kako bi se za vreme operacije u Londonu hirurg povezao sa vrhunskim stručnjakom iz neke druge zemlje, da bi podelili ekspertizu i iskustvo u realnom vremenu. Osim toga, hirurzi mogu da pristupe hologramskim anatomskim slikama svojih pacijenata, koji se projektuju u operacionoj sali u realnom vremenu, kao i interaktivnim uputstvima tokom operacija.

Koristeći se Microsoft HoloLens 2 hologramskim naočarima-kacigom održana je i prva tzv. Hologramska operacija - #HologramskaOperacija. Ova “svetska turneja” operacija imala je za cilj da prikaže zrelost rešenja na bazi mešovite realnosti, koje hirurzi i lekari širom sveta koriste u svakodnevnom radu.

Tokom događaja prikazano je 13 operacija iz 13 različitih zemalja u roku od 24 sata, tokom kojih su hirurzi iz drugih zemalja komunicirali sa dr Tomasom Gregorijem, čovekom koji stoji iza ovog projekta. Ovaj alat omogućava hirurzima da imaju na raspolaganju vizuelne prikaze relevantnih informacija tokom procedure, uz brz, kompletan i bezbedan pristup podacima o pacijentu.

Burdž kalifa je najviša zgrada koju je čovek ikada napravio i visoka je 829.8 metara, a od 2010. je i zvanično upisana kao najviši neboder na svetu.
Izvor: South China Morning Post

Prema rečima stručnjaka - informatičara i medicinara - ovo je velika prekretnica u oblasti zdravstva, jer uvodi čitav niz novih mogućnosti dosad nezamislivih u medicini i modernoj hirurgiji.

Događaj, koji je održan pod vođstvom Microsoft centrale iz Francuske, okupio je 15 hirurga iz 13 različitih zemalja. Istovremeno sa operacijama, specijalisti iz bolnica širom sveta, kao i hirurzi, partneri, pacijenti, stručnjaci za javno zdravlje iz celog sveta komunicirali su na različite teme direktno, u realnom vremenu uz prikaz slike, videa i animacija po želji i potrebi.

Uskoro ćete imati priliku da na SmartLife stranicama čitate mnogo više o ovakvim poduhvatima lekara i inženjera, koji će pomoći da se granice modernog zdravstva sruše tehnologijom.

Sony Xperia Z Ultra fonblet koji će pokušati da zavlada premijum segmentom tržišta.
Izvor: Mobiwatch EN

Šta vi mislite o ovakvim stvarima?

(MONDO / Microsoft)

Ovo ne smete propustiti

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Уна

Зар није и код нас у "Драгише Мишовић" нешто слично урађено?

Najnovije

Uređaji

Testovi