PINGDEMIJA USKORO I KOD NAS? Aplikaciju za praćenje korona kontakata koristi sve više evropskih zemalja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PINGDEMIJA USKORO I KOD NAS? Aplikaciju za praćenje korona kontakata koristi sve više evropskih zemalja

Aplikacija za praćenje korona kontakata sve uspešnije se primenjuje širom Evrope, a to bi uskoro mogao biti model borbe protiv korone globalno.

  Izvor: MONDO / Kaspersky

Aplikacije za borbu protiv korone prešle su dug put - od omraženih i nametnutih napada na privatnost do uspešnih dojavljivača kontakta sa zaraženom osobom.

Sistem za Bluetooth kontakt između dva telefona i dojavljivanje da je osoba bila u dodiru sa zaraženom osobom ugradili su već u svoje smartfon sisteme i Google i Apple.

Možda će vas zanimati

Aplikacija funkcioniše tako što razmenjuje Bluetooth ključeve, koji su enkriptovani, sa drugim uređajem, koji imaju isti takav sistem i reaguje samo u slučaju da je zdrava osoba bila u kontaktu sa zaraženom osobom. Kad se to desi osoba dobija PING tj. zvučno i obaveštenje porukom da je bila u rizičnom kontaktu i da mora u izolaciju (koja se kasnije kontroliše u zavisnosti od države do države).

Zbog tog čuvenog PING-a korišćenje aplikacije u svetu nazvano je PINGDEMIJA.

Prema rečima srpskog profesora informacionih tehnologija, Petra Kočovića, Srbija je trenutno u 39. danu trenda rasta broja novozaraženih i on smatra da će britanski model kontrole epidemije postati dominantan u svetu.

U borbi sa koronom i sprečavanju širenja epidemije, uprkos potpunom popuštanju mera, najviše su napredovali Britanci i to zahvaljujući PINGDEMIJI.

"Najviše su Britanci napredovali jer su uveli model kao što je bio na Olimpijskim igrama“, rekao je Kočović i nastavio: “Pre jedno tri nedelje je rečeno da se ukidaju sve mere i ja kad sam to čuo na televiziji, samo sam rekao - uh, šta uradi ovaj čovek! Ali su, međutim, uveli aplikaciju koja 'hvata' one koji su bili u kontaktu sa potencijalnim prenosiocima i to su nazvali 'pingdemija'. Oni pinguju sve koji su bili sa zaraženima, naši telefoni lociraju gde smo i s kim smo bili“.

 Profesor Kočović PINGDEMIJA objašnjenje Izvor: SmartLife / Printscreen / TV Prva

Profesor je objasnio i da je aplikacija prilagođavana u odnosu na rezultate rada tj. da se njen rad prilagođavao potrebama korisnika. “Prvo je bila distanca od četiri metra obavezna, ali su se ljudi žalili, aplikacija nije registrovala pregradne zidove tako da ste bili pingovani i ako ste bili zidom odvojeni od komšije u drugom stanu. Odjednom su svi dobijali obaveštenja da ostanu kod kuće dve nedelje i to je promenjeno", objasnio je Kočović.

"Smanjili su potom osetljivost i ostali na oko 300.000 pingovanih ljudi. Verujem da će ovo postati dominantan model".

O korona i sličnim aplikacijama bilo je reči da će se pojaviti i kod nas, ali za sada nema zvaničnih podataka o tome da li će aplikacija biti aktivna u Srbiji i na koji način.

Šta vi mislite o korona aplikacijama?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA