Google nam je svima krišom ubacio opciju praćenja zbog KORONE (DOKAZ) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google nam je svima krišom ubacio opciju praćenja zbog KORONE (DOKAZ)

U začuđujućem obrtu Covid-19 opcija aktivirana i u Srbiji!

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

U Srbiji zvanično još uvek ne postoji stav o aplikaciji koja će pratiti širenje virusa korona i javnost još uvek nije dobila nikakvu informaciju o tome, dok je s druge strane Google već proaktivno ovu opciju "posejao" u sve Android telefone u našoj zemlji, ali i u regionu.

Još u aprilu, kad je COVID-19 bio udarna vest u svim medijima (a po svoj prilici biće još neko vreme), dva IT giganta objavila su da će sarađivati na tehnologiji pod nazivom contact tracing, koja bi upozorila korisnika ukoliko je bio u kontaktu sa nekim ko je zaražen virusom korona.

Možda će vas zanimati:

Inače kontroverzna tema praćenja korisničkog kretanja u međuvremenu je usled jedne druge krize poprimila znatno veći obim, pa je poverenje u korporacije i vlastodršce širom sveta u ozbiljnom padu i verujemo da će takav trend tek biti osetno pojačan nakon baš ove vesti. Korisnici su, kratko rečeno, znatno osetljiviji na praćenje, posebno, ako im se to ne saopšti direktno, a uključi u pozadini, pa nije bilo zbora da će se podići prašina kad je društvenim mrežama počela da kruži informacija da su na iOS i Android telefonima aplikacije za praćenje već instalirane.

Otkud ovakva optužba?

Pa, nemamo dokaz za iOS u ovom trenutku, ali - ukoliko na svom Android telefonu i u Srbiji i regionu uđete u Podešavanja i odaberete meni Google, među servisima ćete primetiti novu stavku COVID-19 Exposure Notifications. I to na samom vrhu Google servisa, da budemo baš precizni…

Kako paranoici smatraju, to je dokaz da se praćenje uveliko odvija. Ali, krenimo redom.

Ako je verovati informacijama, koje je preneo list Forbes, to nije slučaj. Obe kompanije saglasne su da ne rade na konkretnoj aplikaciji, već na samom tzv. frameworku, odnosno okviru za implementaciju takve aplikacije unutar samog operativnog sistema, koji bi optimizovao rad ovakvih programa.

Nova opcija će upravo to omogućiti, ali nije sama aplikacija za praćenje.

Pravljenje softvera ovog tipa biće prepušteno lokalnim zdravstvenim institucijama (u našem slučaju verovatno Ministarstvu zdravlja Srbije) i kad/ako bude pušten u pogon, na korisniku je da odluči da li će ga instalirati.

Ipak, korisnike i dalje zbunjuje situacija sa ovim menijem, koji nudi opcije Bluetooth i Lokacija i dodatno mogućnost da se oni uključe. Nakon toga jasno se ispisuje poruka: “Obaveštenja o izloženosti su uključena“, što verovatno znači da telefon započinje praćenje korisnika i bez instalirane aplikacije, samo te podatke ne sortira i ne deli ni sa kim (makar bi tako trebalo da bude). U dodatnim obaveštenjima, koja detaljno imate mogućnost da pročitate u našoj galeriji slika s početka vesti, jasno se kaže da Bluetooth opcija telefona koristi nasumično kreirane ID-jeve korisnika, koje međusobno upoređuje sa drugim korisnicima tj. njihovim telefonima u blizini.

Nasumični ID-jevi tj. kriptovane oznake trebalo bi da budu garant bezbednosti privatnosti korisnika, jer se kaže da COVID-19 obaveštenja ne koriste lokaciju uređaja. Ipak, čim aktivirate Bluetooth i Lokaciju na telefonu tad se automatski aktivira i praćenje, koje potvrđuje novi COVID-19 meni, koji se aktivira sam od sebe (sve možete proveriti u meniju svog telefona, ako nama ne verujete).

Sve ovo zvuči prilično “i prate nas već i ne prate“, ali ćemo više podataka o tome znati u narednim danima, jer je MONDO MobIT redakcija poslala zvaničan upit u Google kompaniju u vezi sa ovom situacijom, za koju smo tražili detaljnije razjašnjenje.

Huawei telefoni za sada su imuni na ovakve stvari i to jedini, jer nemaju Google servise.

Da li i vaš Android tj. iPhone uređaj ima COVID-19 meni? Javite nam!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA