APPLE SLUČAJNO OTKRIO NOVE MOGUĆNOSTI NOVIH SLUŠALICA: AirPods 3 će pomno pratiti naše zdravlje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

APPLE SLUČAJNO OTKRIO NOVE MOGUĆNOSTI NOVIH SLUŠALICA: AirPods 3 će pomno pratiti naše zdravlje

Po svemu sudeći za manje od mesec dana očekuje nas novi Apple događaj na kojem će biti premijera iPhone 13 uređaja, ali i novih AirPods slušalica, Apple Watch nove generacije i još mnogo toga.

  Izvor: MONDO / Apple

Nedavno je objavljeno istraživanje koje je Apple sproveo sa Cornell univerzitetom koje ne pominje direktno AirPods slušalice, ali govori sve ostalo. Istraživanje je fokusirano na “Brzinu disanja”, kliničku metriku koja se koristi za procenu opšteg zdravlja i fizičke spreme. Istraživanje dalje istražuje pristup procene brzine disanja na osnovu kratkih audio segmenata nakon fizičke aktivnosti odraslih osoba.

Praćenje disanja slušalicama

Podaci su prikupljeni od 21 osobe korišćenjem slušalica pre, tokom i nakon napornih vežbi. Brzina disanja je ručno dodata brojanjem viđenih udaha i izdaha. Ako se pitate zbog čega je ovo bitno, istraživanje obuhvata i odgovor na to pitanje. Procena brzine disanja može ponuditi pristupačnu metodu za praćenje toka bolesti i stanja rada srca i pluća tokom vremena.

Možda će vas zanimati

Prema novim mogućnostima Apple uređaja koje se sve više pominju i koje se sve više fokusiraju na zdravlje ljudi, i same AirPods bi mogle da budu od pomoći, ne samo sportistima već i ljudima generalno. Apple naglašava da iako je brzina disanja bila u vezi sa fizičkom aktivnošću, a ne sa detekcijom ostajanja bez daha i otežanog disanja, ova merenja mogu biti veoma korisna i imati medicinsku primenu.

Nove mogućnosti se samo nižu

Apple jeste pominjao da će AirPods 3 imate neke nove zanimljive mogućnosti, ali malo ko se nadao ovome. Od kad je 2015. godine predstavljen Apple Watch, zdravlje je definitivno jedna od sfera fokusa ove kompanije. Dodavanje detekcije rada srca, ECG, nivo kiseonika u krvi, detekcija pada i slično, izdvojile su Apple Watch kao esencijalni alat za praćenje zdravlja svih nas. Sada se i slušalice priključuju ekosistemu.

Iako se nigde eksplicitno ne pominju u istraživanju, slušalice koje se nalaze u blizini usta i nosa jasno nagoveštavaju da su u pitanju AirPods modeli. Ako tome dodamo da su ove slušalice postale veoma popularne i da se koriste za pričanje i slušanje muzike, prostor za dodavanje novih mogućnosti je tu.

Možda će vas zanimati

Detekcijom disanja koja se kvantifikuje Borg Dyspnea skalom, AirPods slušalice mogu da procene ozbiljnost respiratornih problema, uključujući i bolest perifernih arterija. Samo ovo poslednje govori o kvalitetu mikrofona koji su ugrađeni u ove slušalice, a koji mogu da se koriste za tako detaljne procene.

Apple AirPods
Izvor: YouTube / Love Apple

Ono što za sada ostaje nejasno je da li je ovo funkcija koju će Apple implementirati u svoje AirPods 3, koje ćemo skoro sigurno videti u narednih mesec dana, ili će možda ovo biti mogućnost koja će se pojaviti i na prethodnim generacijama. Znajući Apple, sve nove mogućnosti uglavnom ostaju vezane za nove modele, kako bi dodatno pojačali prodaju, ali uvek možemo da se nadamo da će se nešto promeniti.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jovan

To! To mi treba, da mi kontroliše zdravlje i podatke deli sa NSA. Muziku slabo slušam ali sa ovim slusalicama živeću 150 godina. Nosiću ih i kada spavam. Laboratorije više nisu potrebne, a sa sledećim modelom ni lekari više neće biti potrebni.

Šta mu bi?

@Jovan Take a chill pill dude

Najnovije

Uređaji

Testovi