SRPSKI LEKARI OPERIŠU I POMOĆU HOLOGRAMSKE TEHNOLOGIJE: Bol u kičmi nestaje bez reza, pacijent odmah ide kući | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRPSKI LEKARI OPERIŠU I POMOĆU HOLOGRAMSKE TEHNOLOGIJE: Bol u kičmi nestaje bez reza, pacijent odmah ide kući

Novi tip zahvata pacijente lišava bola u leđima za samo pola sata, a odmah nakon toga lečenje se nastavlja od kuće, bez ležanja u bolnici i na intenzivnoj nezi.

  Izvor: MONDO / Microsoft

U Kliničko-bolničkom centru Dr Dragiša Mišović, nemački i srpski lekari izveli su jedinstvenu intervenciju uklanjanja bola u kičmi.

Bez reza - pacijenti su odmah posle procedure otišli kući, a sve to zahvaljujući prvi put korišćenoj virtuelnoj hologramskoj tehnologiji.

Možda će vas zanimati

Gotovo da nema osobe koja u nekom trenutku nije osetila bol u leđima. Mnogi su zbog te dijagnoze često na bolovanju, a mnogo je i onih koji moraju na operacioni sto kako bi rešili taj problem. Na stolu su bili i tri pacijenti Kliničko-bolničkog centra Dr Dragiša Mišović.

Ali, na operaciji bez reza. Novom metodom, prvi put u Srbiji, tim naših lekara i jedan Nemac, izveli su proceduru, posle koje su pacijenti otišli kući, a ono najvažnije jeste da ih leđa više ne bole.

Procedura nosi naziv perkutana epiduroliza. Bol u kičmi uklanjamo specijalnim kateterom, a po principu epidurala. To je minimalno invazivan hirurški zahvat. Izvodi se pod lokalnom anestezijom, pacijent istog dana ide kući. Posle mu ne treba ni fizikalna terapija. Jedno nedelju dana ne bi trebalo da ide na sport, ali ne mora da ostaje u bolnici. Ovo se može raditi na bilo kom delu kičme, lumbalnom, vratnom. Procedura traje oko pola sata, 45 minuta“, kaže prof. dr Andreas Vajlman, specijalista za hirurgiju kičme iz Štutgarta.

Rukovodilac Klinike za anesteziologiju KBC Dr Dragiša Mišović, prof. dr Predrag Stevanović, kaže da je oko 10 odsto takvih pacijenata koji imaju hronični bol, i kojima taj bol upropasti život.

Danas je operacija poslednja opcija, ali ovo je inovativna procedura sa fora b kateterom. Sa ovim kateterom je sve preciznije, ulazi kroz kanal, ulazi se kroz trtičnu kost, na rendgenu se vidi položaj katetera, mi ga dovedemo do izlaska nerva iz kičmenog stuba, naduvamo balom, ožiljak rastvori, ubacimo lek. I sve je rešeno“, ističe za RTS Stevanović.

HoloLens uređaj prvi put u medicini kod nas

Tokom intervencije, prvi put u našoj zemlji i u našoj medicini, korišćene su i naočare za virtuelnu realnost - HoloLens kompanije Microsoft. O mogućnostima lečenja pomoću HoloLens tehnologije SmartLife je pisao odmah nakon premijere našeg novog sajta!

Ideja HoloLens-a jeste da nam omogući da dok radimo, možemo da budemo u direktnom kontaktu sa kolegama u nekoj drugoj zemlji, postavljamo ih u okruženje oko nas, gledamo slike i sve što rade odmah, možemo da unesemo nalaze pacijenta u uređaj, projektujemo na leđa pacijenta i dobijamo trodimenzionalni snimak kičme, uz inovativni kateter je sve to i lakše i preciznije“, objašnjava Stevanović.

Uređaj može da se koristi u hirurgiji, simulacionoj medicini, ali verovali ili ne, i u borbi protiv korone.

Kad uđemo u smenu, tri lekara su u intenzivnoj, po sedam, osam sati. Sa HoloLens tehnologijom, umesto troje kolega, jedan ulazi i pravi vizitu, a ostali su u zelenoj zoni. Time smanjujemo boravak u crvenoj zoni. Iskustva Kraljevskog koledža pokazuju da se izloženost lekara virusu može smanjiti za 83 odsto na ovaj način. Mi smo srećni ako uspemo i 50 odsto“, navodi doktor Stevanović.

Naočare se stavljaju na glavu, konekcija se pravi i mobilnim telefonom, druga strana može da bude bilo gde, a praktična primena je nemerljiva. Jer, iako negde niste fizički prisutni, imate uvid u sve.

Više o HoloLens tehnologiji pročitajte u našim izveštajima od ranije i u povezanim vestima!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi