DNS "SRUŠIO" POLA INTERNETA? Šta je Domain Name Server, kako radi, čemu služi i zašto bi mogao da bude Facebook problem | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DNS "SRUŠIO" POLA INTERNETA? Šta je Domain Name Server, kako radi, čemu služi i zašto bi mogao da bude Facebook problem

Internet stručnjaci smatraju da je problem koji ima kompletna Facebook mreža izazvan problemima koje ima DNS. Da vidimo šta je to i zašto bi DNS mogao da bude razlog svega…

 DNS server opis Izvor: Smartlife

Problem koji Facebook ima je očigledno DNS (da, gotovo uvek je DNS kažu uticajni američki mediji).

Jedan od direktora kompanije Cloudflare Dejn Knet objašnjava u komentaru na celu ovu situaciju da su BGP (border gateway protocol rute), koje pomažu mrežama da izaberu najbolji put za isporuku internet saobraćaja - “povučene sa interneta“.

Možda će vas zanimati

To praktično znači da DNS serveri ne rade.

Mi ćemo sad pokušati najprostije moguće da vam objasnimo kako funkcioniše DNS i čemu DNS služi.

Svaki server na internetu ima dodeljenu jedinstvenu IP adresu koja je u obliku četiri broja razdvojena tačkama (od 0.0.0.0 do 255.255.255.255).

Na primer, ako u svoj browser (internet pregledač) ukucate 79.101.42.69 dobićete prognozu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Nije potrebno ni da komentarišemo koliko je komplikovano pamtiti takav niz brojeva, pa tako svaki sajt ima svoju “pitomu“ adresu, na primer smartlife.mondo.rs.

Da bi vas kucanje neke tekstualne adrese odvelo na pravi sajt, mora da postoji neki adresar. To je DNS (Domain Name Server) i postoji ih više širom sveta.

Evo ukratko šta se dešava kada otkucate neku adresu u browser-u:

  1. Prvo se gleda da li je adresa u lokalnoj mreži ili na Internetu
  2. Ako je na Internetu, šalje se upit vašem provajderu koji ima svoj DNS (rekurzivni DNS server)
  3. Internet provajder na osnovu toga zna koji autoritativni DNS da upita i njemu prosleđuje vaš zahtev i
  4. Zahtev stiže do servera sa odgovarajućom IP adresom i vi nazad dobijate sajt.

Ovo je drastično uprošćen princip, ali vam je jasno koliko se kompleksnih operacija dešava u nekoliko sekundi nakon što pritisnete Enter ili kliknete mišom i dok dobijete sajt na ekranu.

Facebook još uvek nije zvanično potvrdio da je do DNS-a, ali internet stručnjaci smatraju da je upravo to razlog današnjeg višesatnog pada Facebook, WhatsApp, Instagram, Oculus VR i Messenger servisa, aplikacija i sajtova.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

David

Apsolutno ništa strašno n Može se živeti i bez Tog Faceboksa malo malo imaju neki problem vezan za bezbednost korisnika. Sajt služi za zaglupljivanje korisnika i koristi njegovu lakovernost u uzimanju ličnih podataka sa pristankom

sasa

prodati su podaci od 1,5 milijardu korisnika FB-a. kakve crne probe za sudnje dane i slicne baljezgarije... hakeri, bezbednosni propust - fb, instagram i ekipa nisu nikad imali kontakt sa bezbednoscu podataka, a ni bezbednoscu uopste, bilo je samo pitanje vremena

hj

Mislio sam da postoji sistem koji ce da radi ako se jedan srusi