NI SLANJE SMS PORUKA VIŠE NIJE SIGURNO: Android korisnici moraju da odluče kome će poveriti svoje lične podatke | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NI SLANJE SMS PORUKA VIŠE NIJE SIGURNO: Android korisnici moraju da odluče kome će poveriti svoje lične podatke

Osnovna aplikacija za slanje SMS poruka, Android Messages poseduje sigurnosne propuste u svojoj arhitekturi.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Kako su novi uslovi korišćenja WhatsApp aplikacije stupili na snagu, u svetu aplikacija je i dalje to udarna vest.

I dok se mnogi nećkaju da li da prihvate nove uslove korišćenja, propust kompanije Google je mnogima promakao.

Možda će vas zanimati:

Nakon što su prošle godine plasirali poboljšanja za Android Messages aplikaciju, Google je potvrdio za Forbes da još uvek nisu ispravili problem, te da ne postoji zvaničan datum kada će ažurirati tu platformu, što dalje dovodi do toga da su sva ta poboljšanja u velikoj meri ograničena. Dok ne dođu promene, trebalo bi da nađete alternativu.

Broj ugroženih korisnika se povećava, razlog za to se može naći i u tome što je Android Messages postao osnovna aplikacija za slanje poruka korisnika Samsung uređaja. Tom prilikom su zamenili sopstvenu aplikaciju za slanje poruka, te su tako proširili korisničku bazu Google-a koji nastavlja sa predstavljanjem RCS-a.

Ovo je još jedan podsetnik da aplikacije za dopisivanje nisu iste, poželjno je da ne koristite one koje nemaju end-to-end enkripciju (E2E), kao što su Facebook Messenger, Instagram, SMS, Android Messages i mnoge druge... Android Messages je u osnovi SMS klijent koji je unapređen za RCS, što dođe unapređena verzija SMS-a, ona poseduje čet i opciju za medijske sadržaje, što je uveliko praksa kod sličnih aplikacija za dopisivanje.

Iako je RCS zamišljen kao SMS nadogradnja koja bi primenila iste mobilne mreže koje pokreću SMS ekosistem, Google je odlučio da preuzme kontrolu kako bi nalikovali iMessage aplikaciji za dopisivanje koja je u vlasništvu Apple-a. Ukoliko niste sigurni šta je RCS, kako se koristi, da li nešto košta i kako izgleda, kliknite na označeni deo ove rečenice za više informacija.

RCS: Budućnost slanja poruka
Izvor: Google

SMS poseduje veoma lošu sigurnost i RCS je bio kritikovan zbog istih razloga, fragmentirana arhitektura sa previše kritičnih tačaka poput rizika od otmice naloga koji "omogućava hakerima da presretnu i manipulišu komunikacijom", ističe Forbes koji dodaje da je najveći problem taj što Google nije osposobio E2E enkripciju.

Google je prošle godine predstavio ovu zaštitu na beta verziji Android Messages aplikacije, ali ona je žestoko limitirana, te možete koristiti samo razgovore sa jednom osobom, drugim rečima nema grupa, a uslov je da obe stranke imaju instaliranu ovu nepotpunu verziju. Još uvek nema zvaničnog datuma kada će objaviti progres i kada će E2E stići na osnovnu verziju.

"Prepoznajemo da su vaši razgovori privatni i naša je odgovornost da vaše lične informacije ostanu sigurne. End-to-end enkripcija osigurava da niko, uključujući Google i treća lica, ne može da pročita sadržaj vaših poruka koje putuju od vaših telefona do uređaja osoba kojim šaljete poruku" - rekao je Google na predstavljanju beta verzije.

RSC MITM napad
Izvor: SRLabs

Više stotina miliona Android korisnika sada moraju da odluče kome će poveriti svoje podatke. Jedna od prednosti Android operativnog sistema je ta što postoji ogroman izbor, za razliku od iOS uređaja koji imaju pristup jednoj takvoj aplikaciji. Tako korisnici Android uređaja mogu da koriste i aplikaciju Signal umesto Android Messages, a uz pomoć nje možete da upravljate porukama sa te aplikacije, ali i sa SMS saobraćajem. Iako Signal nije popularan u Srbiji, on je po parametrima kao što su E2E, prikupljanje ličnih podatka i ostale funkcije, jedna od najboljih aplikacija za dopisivanje, te može da se kaže da je najbliža iMessage aplikaciji kada je u pitanju Android ekosistem.

Pre nekoliko meseci je predsednik WhatsApp kompanije, Vil Katkart, pričao o važnosti E2E zaštite. On je istakao da se putem te enkripcije najviše poruka šalje širom sveta. Možemo da se složimo sa njegovim rečima da enkripcija nikad nije bila potrebnija. Mnogi korisnici popularnih usluga ne shvataju koliko je ona važna, o tome svedoči i 1,3 milijardi Facebook Messenger korisnika. 

Nije samo kontekst tih poruka koje šaljete značajan, svaki podatak o vašim podacima (metapodaci) je važan, od toga koliko šaljete poruke, kome, kada, gde, kako, itd... 

"Zamislite da vaša vlada ili neke druge zemlje, može da vidi svaku transakciju koju ste napravili, ili da vaš šef ima pristup svakoj poruci i fotografiji koju ste poslali. To je sve ogroman rizik cele ove priče" - rekao je Katkart pre nekoliko meseci, ukoliko vas zanima o čemu je još pričao pogledajte u označenom delu ove rečenice. 

Ukoliko ste pratili Mondo MobIT, a sada SmartLife, uveliko imate sve potrebne informacije kako biste napravili najbolji izbor. Jedino se postavlja pitanje do kada će većina korisnika igrati igru koja odgovara velikim tehnološkim kompanija.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA