Eksplozija ogromne rupe na Suncu - Zemlju će 4. septembra pogoditi solarna oluja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eksplozija ogromne rupe na Suncu - Zemlju će 4. septembra pogoditi solarna oluja

Autor Ilija Baošić

Eksplozija ogromne koronalne rupe je rezultovala izbačajem koronalne mase ka Zemlji, što će izazvati solarnu oluju 4. septembra.

 Solarna oluja pogađa Zemlju 4. septembra Izvor: NASA / SDO / AIA

Naučnici upozoravaju da će snažna geomagnetna oluja pogoditi Zemlju 4. septembra. Prethodnih dana, nismo videli značajne geomagnetne poremećaje, ali to će se uskoro promeniti, jer je eksplodirala velika, tamna rupa na površini Sunca.

Ova struktura je poznata kao koronalna rupa i ima izrazitu tamnu boju, što ukazuje na veoma jako magnetno polje. Ova nestabilna rupa je eruptirala i izbacila koronalnu masu ka Zemlji, što će prema prognozama naučnika izazvati G2 solarnu oluju između 20 i 23 časova po našem vremenu, koja bi mogla da dovede do poremećaja u radio komunikaciji na određenim područjima planete.

 Solarna oluja pogađa Zemlju 4. septembra Izvor: aia.lmsal.com

"NOAA prognostičari kažu da je solarna oluja klase G2 moguća 4. septembra, kada se očekuje da će tok solarnog vetra pogoditi Zemljino magnetno polje", objašnjava SpaceWeather.com, "Ovaj gasoviti materijal je istekao iz ogromne rupe u sunčevoj atmosferi. Ovo je "koronalna rupa", mesto gde se sunčevo magnetno polje otvara i omogućava solarnom vetru da pobegne iz sunčeve korone. Izgleda mračno jer je užarena plazma, koja bi trebala da tamo nalazi, nestala".

G2 solarna oluja je umereni geomagnetni poremećaj, te se ne očekuje da će izazvati previše problema na Zemlji. Postoji verovatnoća da će se desiti poremećaj kratkotalasnog radio signala, što može uticati na radio operatere i navigacione sisteme. Svakako se ne očekuje da izazove šumske požare ili prekid na električnim vodovima kao što je to bio slučaj sa najvećom solarnom olujom u istoriji. Ipak, stanovnici na višim geografskim širinama će moći da posmatraju "ples" aurora na noćnom nebu.

Poslednjih meseci smo imali priliku da vidimo slične događaje usled povećane solarne aktivnosti koja je povezana sa ciklusom aktivnosti Sunca. Sunce se kreće ka fazi solarnog maksimuma kada će njegova solarna aktivnost biti najviša, a NASA tvrdi da se taj vrhunac očekuje 2023. godine i treba očekivati još intenzivnije solarne oluje koje će pogoditi Zemlju.

Najnovije informacije:

Prema merenjima američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), Zemlja je, u momentu pisanja, već 18 sati pod uticajem solarne oluje klase G - Kp indeks ceo dan nije padao ispod 5 (G1), a većinu dana je obeležio uticaj G2 geomagnetne oluje. 

 Kp Index 4. septembar Izvor: NOAA

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 11

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

123456780

Neverujem malo se plasim ali nista nije to su samo neki hackeri

Zglobni Skoč

I, jel' bilo nešto, nešto ne vidim da se desila neka kataklizma svetskih razmera...Ili možda ovo pišem iz zone sumraka, ko će ga znati, teško je danas razlikovati javu i neku drugu dimenziju...

trep trep

Evo sve lepo planete, sunca i nebeska tela sva pokazuju da smo nagrabusili