Koristite telefon za navigaciju? Obratite pažnju na nekoliko stvari | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koristite telefon za navigaciju? Obratite pažnju na nekoliko stvari

Autor Bojan Milojković

Korišćenje telefona umesto klasičnog automobilskog GPS navigatora ima svojih prednosti jer vam, pre svega, daje mogućnost izbora aplikacije koja će vas navoditi odnosno mogućnost izbora mapa.

 Navigacija na telefonu: šta su GLONASS, Galileo, BDS, QZSS, NavIC i GPS. Izvor: Shutterstock

Bez obzira na to da li ste aktivan vozač koji iza sebe značajan broj kilometara ili ste tek seli za volan, tačna i precizna navigacija će vam uvek dobro doći, pogotovo ako ste se zaputili u zabačen deo grada, u nepoznat grad ili u inostranstvo, pa čak i ako samo želite da izbegnete gužve i zastoje u saobraćaju.

Da li je svaka navigacija tačna i precizna ili, bolje rečeno, da li svaki pametni telefon može biti i pouzdan auto-navigator - ne, i zato vam se lako može dogoditi da promašite skretanje ili da zalutate tj. da bespotrebno pređete dodatne kilometre ili napravite saobraćajni prekršaj.

Da se to ne bi dogodilo, prilikom odabira mobilnog telefona potrebno je da obratite pažnju na tehničke karakteristike njegovog prijemnika satelitskog signala.

Možda će vas zanimati

Tačnost i preciznost navigacije zavise od ažurnosti mapa i kvaliteta prijema satelitskog signala. S druge strane, kvalitet prijema satelitskog signala direktno zavisi od performansi prijemnika koji je ugrađen u vaš telefon, ali i od spoljnih uticaja, kao što su atmosferski uslovi, reljef, blizina visokih zgrada i drugo.

S obzirom na to da su mape softverska komponenta i da se jednim klikom mogu ažurirati, te da na atmosferske uslove ne možete da utičete, jasno je da je prijemnik satelitskog signala najkritičnija komponenta kad govorimo o telefonu kao navigatoru.

Postoji GPS, ali postoje i drugi

Verovatno ste primetili da u prethodnim redovima nijednom nismo upotrebili fraze "GPS signal" i "GPS prijemnik", a evo i zašto.

GPS (Global Positioning System) je satelitski sistem u vlasništvu vlade Sjedinjenih Američkih Država, u čijem se sastavu nalazi tridesetak satelita koji orbitiraju na približno 20.180 kilometara udaljenosti od Zemlje i omogućavaju nam korišćenje navigacije.

Međutim, iako jeste najstariji, GPS više nije jedini satelitski sistem koji se koristi za geopozicioniranje, jer su Evropska unija, Rusija, Kina, Indija i Japan proteklih godina lansirali svoje satelitske sisteme.

Iako se termin "GPS" odavno ustoličio kao svojevrsni sinonim za sve što ima veze sa satelitskom navigacijom, činjenica da GPS danas nije jedini sistem za satelitsko geopozicioniranje nam ne dozvoljava da GPS-om nazivamo i ono što nije GPS, pa iz tog razloga koristimo termine "satelitski signal" i "prijemnik satelitskog signala".

Satelitski sistem Evropske unije se zove Galileo, ruski se zove GLONASS, kineski je BeiDou (poznat i kao BDS), dok indijski nosi naziv NavIC (poznat i kao IRNSS), a japanski QZSS.

Svi ovi satelitski sistemi, zajedno sa GPS-om, imaju svoje zajedničko ime - GNSS (Global Navigation Satellite Systems), pa bi bilo ispravno reći "GNSS signal" i "GNSS prijemnik”.

 GNSS: GPS, Galileo, GLONASS i BeiDou (BDS) satelitski sistemi za geopozicioniranje. Izvor: Shutterstock

Prepoznajte telefon sa dobrim GNSS-om

Za što veću preciznost prilikom određivanja vaše realne lokacije i označavanja te lokacije na mapi potrebno je da vaš telefon bude istovremeno povezan sa što više satelita, a za to će vam biti potreban telefon čiji GNSS prijemnik ne podržava samo GPS već i druge satelitske sisteme.

Zašto je važno da telefon bude povezan sa što većim brojem satelita? Jednostavno je: atmosferski uslovi, visoke zgrade, blizina električnih vodova sa visokim naponom i konfiguracija terena utiču na radio-talase koji dolaze sa GNSS satelita i mogu ih u značajnoj meri oslabiti, oštetiti ili potpuno blokirati, zbog čega sateliti neće precizno moći da odrede vašu lokaciju i označe je tačno na mapi.

Uzimajući u obzir činjenicu da nisu svi sateliti na istoj udaljenosti od Zemlje i da signale ne emituju na istoj frekvenciji, povećanjem broja satelita sa kojih dobijate signal ćete povećati i šansu da vaša pozicija bude precizno proračunata. Takođe, telefon će brže uspostaviti odnosno iznova uspostaviti vezu sa satelitima kad ih ima više na raspolaganju - što je važno ukoliko na planiranoj ruti ima tunela, jer u tunelima nema GNSS signala.

Ukoliko svoj pametni telefon planirate da stavite u funkciju putnog navigatora, pre kupovine pogledajte specifikaciju i proverite koje satelitske sisteme uređaj podržava. Ukoliko se na spisku nalaze GPS, GLONASS i Galileo, možete krenuti na put. Naravno, ni svi ostali neće biti na odmet.

Imajte u vidu da pojedini satelitski sistemi emituju GNSS signal na dve frekvencije, što dodatno povećava šansu da signal uspešno savlada sve prepreke. Podrška za GNSS signal sa dve frekvencije, odnosno za dodatnu frekvenciju, u tehničkoj specifikaciji telefona će, tačnije u delu specifikacije koji se odnosi na prijemnik satelitskog signala, biti obeležena kao "dual-band".

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 9

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

VoLvO

Kao vozac kamiona u medjunarodnom saobracaju. Sam skidam iGO mape i odlicno me vode, tj. nikada mi se nije desilo da ne nadjem firmu ili gde vec idem. Desava se ponekad da pokaze pravac, a da su u medjuvremeno neki radovi ili napravljen novi kruzni tok i sl, ali jednostavno nastavis logikom, a i sama se rekalkulise nakon radova. Zatim se desava da ne pokaze precizno zabrane za kamione ili ih pokaze, a jednostavno moram da idem tim putem gde je zabrana, ali to je deo posla. Google mapa je odlicna, ali nema program za kamione, a bilo bi vrlo lepo kada bi ga uveli. Tako da Google mapu koristim samo da nadjem firmu, izvucem koordinate, koje ubacim u iGO, zatim proverim kako me vodi put, ubacim medjuodredista ukoliko mislim da je tesan put ili jednostavno jednostavniji i to je to. Najbitnije je dobro iskontrolisati rutu pre polaksa, a ne samo uneti adresu ili koordinatu i gas, tako moze vrlo lako da vas zezne navigacija, sto se uglavnom i desava mojim starijim kolegama, koji se ne snalaze bas najbolje sa navigacijama i kukaju kako su lose i da lose vode, pa se strogo drze atlasa.

Janko

Najbolja Google mapa. Napišeš restoran,kafic, splav prodavnicu i ona vas vodi netreba adresa. Sa klasičnom navigacijom bez adrese nema šta da tražiš. Skoro džabe za korišćenje jer ništa i ne troši u Srbiji isto i u romingu . Kako to objasniti ljudima koji bi sve za džabe samo da ne plate. Inače roming 300 din 1 gb nema teorije za 15 dana da potrošite ni 30% da negasite mape nikad.

Dostavljač

Koristim više mapa jer su mi neophodne za posao, na Huawei P30 pro, i to: Here we go, gugl, petal, offline maps i samo maps, ukupno 5, sve offline, ali četiri imaju isti problem, ne radi glas, traže da se plati ili verovatno da bude uključena mreža, neće da rade offline, osim petal, na kojoj radi Hrvatski jezik. Taj problem traje već dve godine, mučim muke

Najnovije

Uređaji

Testovi