GPS navigacija nas zaglupljuje? Poslednja istraživanja kažu da je tako… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GPS navigacija nas zaglupljuje? Poslednja istraživanja kažu da je tako…

Autor Marko Čavić

Preterano korišćenje navigacije može biti štetno po vaše zdravlje. Možemo to da kažemo i tako…

 GPS navigacija Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Normalno je danas da se pre putovanja do mesta koje malo poznajemo proveri omiljena GPS mapa i isplanira put pute aplikacije za navigaciju.

Neki to čine na telefonu, neki na kompjuteru, ali mnogim putnicima danas je zajedničko da vrlo rado i još češće koriste mape i aplikacije za navigaciju dok voze, pešače, putuju autobusom ili na neki drugi način, jer - aplikacije za navigaciju sve to nude, pa i više od toga!

Možda će vas zanimati

Kako, zašto i koliko to utiče na zdravlje, otkrile su najnovije studije.

Kad se tokom vožnje pridržavamo određenih saobraćajnih pravila, koristimo čitav niz motoričkih i nervnih funkcija i to je situacija na koju je naš moždani sistem naviknut i očekivan.

Ipak, korišćenje navigacije može vremenom da uzrokuje gubitak određenih kognitivnih veština, a to potvrđuje studija iz 2020. objavljena nedavno u časopisu Scientific Reports, koja objašnjava dve glavne strategije koje naš mozak koristi kada smišljamo kuda bi trebalo da idemo.

"Jedna je strategija prostornog pamćenja, a ta strategija kritički se oslanja na hipokampus tj. regiju mozga koja je snažno uključena u epizodno pamćenje i memoriju relacija. Druga strategija je strategija podražaj-odgovor i uključuje učenje niza motoričkih odgovora, na primer, skretanje ulevo prateći pravac pružanja krivine", navodi se u studiji.

Prema njihovim rečima, to "dovodi do rigidnijeg ponašanja i omogućava nam da upravljamo poput 'auto-pilota' na rutama kojima često putujemo". Prema studiji, korišćenje GPS-a dok vozite povezano je sa jednim posebnim oblikom pada kognitivnih veština.

"Analizirali smo iskustva 50 vozača, kao i različite aspekte prostorne memorije, uključujući korišćenje strategije prostorne memorije, kognitivno mapiranje i kodiranje orijentira korišćenjem zadataka virtuelne navigacije", objašnjavaju istraživači. Rezultati su pokazali da oni koji koriste GPS imaju znatno lošiju "prostornu memoriju", jer su se pokazali kao lošiji u kretanju putanjama kada su vozili bez GPS-a.

Kako biste poboljšali svest o prostoru, uvežbali ili povratili kognitivne funkcije, pokušajte što više da vozite i krećete se pešice bez navigacije. Osim toga, istraživači su otkrili da to možete uradi i tako što igrate šah, slažete slagalicu, igrate igru memorije pamćenja ili se redovno bavite fizičkom aktivnošću.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rune

A ostale aplikacije deluju blagotvorno na mentalni sklop... Moreš mislit'...

Mrcela

Pravo da vam kazem, mislim da nas pametni telefoni i generalno kompjuteri zaglupljuju. Nekoliko puta sam uhvatio sebe da ne znam vise osnovne racunske operacije, nego proveravam na prste. Jeste sramota, ali sta da radim kad je tako. A, za olovku i papir necu ni da komentarisem. Ne smem da probam, mislim da sam zaboravio da pisem. Ali, kada opet razmislim ne moze se bas reci da nas zaglupljuju, dobijamo na drugoj strani, mnogo se vise misli, logika se prosiruje? Ne znam, nisam pametan.