DŽEJMS VEB TELSKOP RADI BOLJE NEGO ŠTO SE OČEKIVALO: Uskoro nam stižu nove slike dalekog svemira | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DŽEJMS VEB TELSKOP RADI BOLJE NEGO ŠTO SE OČEKIVALO: Uskoro nam stižu nove slike dalekog svemira

NASA očekuje da se s podešavanjima završi do početka maja, nakon čega će se početi s pripremom instrumenata koji će biti zaduženi za snimanje prvih praktičnih fotografija dalekog svemira.

 Džejms Veb teleskop Izvor: Smart Life/ NASA

Astronomi mogu da odahnu, budući da je NASA potvrdila da je Džejms Veb teleskop uspešno prošao sve testove, čime je omogućeno da se fina poravnanja privedu kraju.

Nije primećen nijedan problem koji bi mogao da se karakteriše kao „kritičan“, pa optički sistem funkcioniše bolje nego što se očekivalo.

Možda će vas zanimati

Teleskop je prve fotografije na Zemlju poslao početkom februara, pa smo tada mogli da vidimo 18 snimaka iste zvezde – HD 84406, napravljene uz pomoć 18 različitih ogledala.

NASA je već 25. februara podelila sliku iste zvezde, a na toj fotografiji se vidi jedinstveni svetleći objekat.

Nakon toga se nastavilo s finim poravnavanjima ogledala, a na novom snimku se vidi da se radi o vrlo osetljivoj tehnologiji (prva slika u galeriji) – Džejms Veb je uhvatio i druge galaksije i zvezde, uprkos jakoj svetlosti centralnog objekta – zvezde HD 84406. NASA očekuje da se s podešavanjima završi do početka maja, nakon čega će se početi s pripremom instrumenata koji će biti zaduženi za snimanje prvih praktičnih fotografija dalekog svemira. Veruje se da će ta faza potrajati oko dva meseca.

Tim ističe da je pred njima još mnogo posla, te da su zadovoljni rezultatima koje su do sada postigli. Novi najmoćniji teleskop na svetu je u svemir lansiran 25. decembra 2021. godine, a u pitanju je uređaj koji će potpuno promeniti način na koji smo do sada posmatrali i proučavali svemir (pročitajte kako je sve počelo).

Džejms Veb - još jedan uspeh
Izvor: Smart Life/ @JWST

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA