NAJMOĆNIJI TELESKOP POSLAO PRVE SLIKE SVEMIRA: Džejms Veb stručnjake ostavio bez teksta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJMOĆNIJI TELESKOP POSLAO PRVE SLIKE SVEMIRA: Džejms Veb stručnjake ostavio bez teksta

Prve fotografije običnom oku ne izgledaju kao nešto važno, a 18 svetlosnih tačaka predstavlja istu izolovanu zvezdu, poznatu pod imenom HD 84406.

 Džejms Veb teleskop Izvor: Smart Life/ NASA

NASA je nedavno pokazala prve fotografije koje su stigle od revolucionarnog Džejms Veb teleskopa.

U pitanju je proba koja služi da se 18 glavnih ogledala pravilno podesi, pre nego što teleskop postigne punu „radnu temperaturu“.

Možda će vas zanimati

Upravo su zbog toga snimci mutni, ali stručnjaci tvrde da se radi o odličnom početku složenog procesa, nakon kojeg bi Džejms Veb trebalo da šalje jasne, ultra-oštre snimke udaljenog svemira.

Trenutno najmoćniji teleskop na svetu je u kosmos lansiran krajem 2021. godine, a u pitanju je uređaj koji će potpuno promeniti način na koji smo do sada posmatrali i proučavali svemir (pročitajte kako je sve počelo).

Prve fotografije običnom oku ne izgledaju kao nešto važno, a 18 svetlosnih tačaka predstavljaju istu izolovanu zvezdu, poznatu pod imenom HD 84406, iz ugla različitih ogledala. Svetlost prikupljena uz pomoć nekog od glavnih ogledala se odmah usmerava ka sekundarnim ogledalima teleskopa, a obrada se nastavlja uz pomoć Near Infrared Camera, ili kraće – NIRCam. U pitanju je senzor koji će se ubuduće starati da se sve greške utvrde i saniraju na vreme.

Džejms Veb
Izvor: Smart Life/ @JWST

Za nastanak poslatih fotografija je bilo potrebno oko 25 sati, a 18 snimaka pomenute zvezde je sklopljeno od više od 1.500 slika koje je Veb napravio dok je bio usmeren ka različitim lokacijama za koje se verovalo da kriju zvezdu HD 84406. Na osnovu ovih fotografija ogledala će nastaviti da se nameštaju tako da budu što preciznija, pa će se 18 svetlosnih tačaka u nekom trenutku pretvoriti u jednu, što će biti jedinstvena fotografija daleke zvezde.

Džejms Veb teleskop je prevalio dalek put do svoje tačke u svemiru, a prve fotografije su neverovatno važan korak ka ogromnom napretku u posmatranju i proučavanju svemira. Zainteresovani kretanje teleskopa mogu da prate i u realnom vremenu, a ako posete ovaj link.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Upisao

Bačene pare, bolje uložiti u mir u kući nego na putovanja da bi d... videlo puta, potamanićemo se za čašu vode

Boban

Samo nikako Zemlju da uslikaju izgleda da kamere u kontra smeru ne postoje samo pravo.

Izoštri sliku pusti ton...

Početak isti kao Hablov, ovo baš ne obećava...