ROBOTI ZA SVEMIRSKE POPRAVKE: Mašine zadužene za oživljavanje starih satelita, gorivo, 3D štampu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ROBOTI ZA SVEMIRSKE POPRAVKE: Mašine zadužene za oživljavanje starih satelita, gorivo, 3D štampu

Procenjuje se da je u Zemljinoj orbiti trenutno oko 6.500 satelita, od kojih polovina nije funkcionalna.

 Starlink satelit u Zemljinoj orbiti Izvor: SmartLife / Pexels / SpaceX

U kosmosu postoji na hiljade satelita koji više nisu u funkciji, pa se sve više eksperata interesuje za to kako bi mogli da se ožive neispravni, te čuvaju oni koji rade.

Američka vojska je početkom 2020. godine dobila takozvane “Svemirske snage”, posebnu granu vazduhoplovnih trupa koja će biti zadužena za neke buduće bitke u svemiru.

Možda će vas zanimati

Ovaj ogranak je u saradnji sa nizom kompanija i naučnika napravio projekat SURI (Space University Research Initiative), čiji je cilj da razvije pametne sisteme za sklapanje i održavanje satelita u svemiru.

Projekta je prijavljen pod naslovom Razbijanje paradigme 'jednom lansiraj, jednom koristi', što je posebno korisno, jer je veliki broj satelita namenjen za jednokratnu upotrebu, a nakon toga ostaje da pluta kosmosom.

Procenjuje se da je u Zemljinoj orbiti trenutno oko 6.500 satelita, od kojih polovina nije funkcionalna. Taj broj bi ubuduće samo mogao da se povećava, posebno s ogromnim konstelacijama kao što je Starlink, pa su rešenja neophodna. SURI bi tu mogao da pomogne, jer se radi na tome da bude sposoban za oživljavanje mrtvih satelita, ali i za za brigu o onima koji će tek biti lansirani.

Ideja je da se napravi skupina robota koji bi objekte u svemiru punili gorivom, te im menjali dotrajale delove, a radi se i na mašini koja će lansirane delove spajati u funkcionalne satelite, što znači da će biti obučena da praktično „proizvodi satelite u svemiru“.

Mrtvi sateliti
Izvor: Smart Life/ @RealLifeLore2

U projektu će se koristiti dostignuća na polju veštačke inteligencije, robotike, 3D štampe, pa nije nemoguće da će roboti jednog dana štampati satelite i ko zna šta još, i to daleko od Zemlje. Projekat će potrajati između tri do pet godina, a planirano je da se na razvoj godišnje troši po milion dolara.

Ovakve mašine će biti veoma korisne, posebno ako se ima u vidu da su pokvareni teleskopi i sateliti do sada čekali ljudske ekspedicije koje u svemir ne idu tako često.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA