STARI TELESKOP NAS OSTAVIO BEZ TEKSTA: Habl snimio galaksije udaljene 425 miliona svetlosnih godina | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STARI TELESKOP NAS OSTAVIO BEZ TEKSTA: Habl snimio galaksije udaljene 425 miliona svetlosnih godina

Prva galaksija se vidi u donjem desnom uglu fotografije, a stručnjaci iz Evropske svemirske agencije su je opisali kao „galaksiju u obliku kugle za kuglanje“, druga je u centralnom delu – s dugim repovima koji se protežu iz sredine, a u gornjem desnom uglu je treća.

 Habl teleskop galaksije Izvor: Smart Life/ YouTube/ @WONDER WORLD

Agencija NASA je pre nekoliko dana podelila jednu fotografiju iz kosmosa, a u pitanju je snimak koji prikazuje tri galaksije zajedno.

Napravio ju je Habl teleskop, koji je i dalje vrlo aktivan, uprkos tome što je novi Džejms Veb na putu da ga zameni i donese nam još uzbudljivije prizore iz dalekog svemira.

Možda će vas zanimati

Prva galaksija se vidi u donjem desnom uglu fotografije, a stručnjaci iz Evropske svemirske agencije su je opisali kao „galaksiju u obliku kugle za kuglanje“, druga je u centralnom delu – s dugim repovima koji se protežu iz sredine, a u gornjem desnom uglu je treća.

Dobile su ime “NGC 7764A”, koje nije zanimljivo kao snimak, a od Zemlje su udaljene 425 miliona svetlosnih godina.

Habl je lansiran 1990. godine, i originalno je sadržao šest žiroskopa (instrumenti koji mu služe za orijentaciju u kosmosu) – za pravilno funkcionisanje neophodna su bar tri. Tokom godina žiroskopi su imali brojne probleme, te su neki od njih prestali da funkcionišu. Ipak, teleskop na matičnu planetu i dalje šalje neverovatne prizore.

Još je 1999. godine došlo do problema zbog kojih teleskop nije bio u funkciji nekoliko nedelja. Tokom Space Shuttle programa astronauti su bili u mogućnosti da posete Habl, te uklone neispravne žiroskope, tako da je 2009. zamenjeno svih šest.

Poslednji put kada su kosmonauti posetili slavni Habl, teleskop je dobio novu, napredniju kameru. Zahvaljujući tome su prizori iz kosmosa još jasniji, pa su nam nove galaksije bliže nego pre. Dvanaest godina kasnije Habl Wide Field Camera 3 još uvek radi i na Zemlju šalje vibrantne fotografije.

Legendarni teleskop ipak zastareva, pa se već gleda u sledeću generaciju koja tek treba da zasluži mesto koje je Habl časno zauzimao. U pitanju je Džejms Veb teleskop, koji put kosmosa krenuo u decembru 2021. godine. Biće zadužen za posmatranje našeg solarnog sistema i tumačenje misterije postanka univerzuma. Zahvaljujući tome što može da detektuje infracrveno zračenje, novi teleskop će moći da vidi dalje od bilo kojeg prethodnika. U pitanju je zajednički projekat agencije NASA, Evropske svemirske agencije, Kanadske svemirske agencije i Space telescope instituta, koji će zahvaljujući infracrvenoj kameri i spektografu moći da pruži više informacija o ranim fazama univerzuma.

Habl teleskop - tri galaksije
Izvor: Smart Life/ @Wonder World

Iako se naslednik već zaputio na svoje mesto u svemiru, moćniji i bolji nego Habl, stari teleskop još uvek može da nas ostavi bez teksta.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Igo

Koliko je digačka svetlosna godina puta 400 i nesto.... Čudna neka sočiva...???

Oduševljen

Gledajući fotografiju galaksija, rekao bih da su udaljene od nas i milijardu svetlosnih godina.

Boky

425 LY ....🤯🥴🥴🥴🥴🤬🤣😂🤣😂🤣