DŽEJMS VEB POSLAO NOVU FOTOGRAFIJU: Pogledajte kako izgleda daleka zvezda | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DŽEJMS VEB POSLAO NOVU FOTOGRAFIJU: Pogledajte kako izgleda daleka zvezda

Lansiranje je bilo kompleksno, ali je put do predviđene tačke u svemiru još komplikovaniji – Džejms Veb je usred procesa podešavanja ogledala, a za sada sve protiče po planu.

 Dćejms Veb Izvor: Smart Life/ @Exoplanet

Džejms Veb teleskop je prve fotografije na Zemlju poslao početkom februara, pa smo tada mogli da vidimo 18 snimaka iste zvezde, napravljene uz pomoć 18 različitih ogledala.

Slike prosečnom posmatraču nisu izgledale kao nešto važno, a 18 svetlosnih tačaka predstavlja istu izolovanu zvezdu, poznatu pod imenom HD 84406.

Možda će vas zanimati

NASA je 25. februara podelila sliku iste zvezde, a na novoj fotografiji se vidi jedinstveni svetli objekat.

Lansiranje je bilo kompleksno, ali je put do predviđene tačke u svemiru još komplikovaniji – Džejms Veb je usred procesa podešavanja ogledala, a za sada sve protiče po planu.

Pogledajte galeriju:

Cilj je da sva ogledala na novom teleskopu rade kao jedno, a nova fotografija zvezde HD 84406 ukazuje na to da su na putu da budu savršeno postavljena. Svetlost prikupljena uz pomoć nekog od glavnih ogledala se usmerava ka sekundarnim ogledalima, a obrada se nakon toga nastavlja uz pomoć Near Infrared Camera, ili kraće – NIRCam. Radi se o senzoru koji će se ubuduće starati da se sve greške utvrde i saniraju na vreme.

Pogledajte kako radi Džejms Veb teleskop:

Džejms Veb i zvezda HD 84406
Izvor: Smart Life/ @Exoplanet

Tim ističe da je pred njima još mnogo posla, te da su zadovoljni rezultatima koje su do sada postigli. Novi najmoćniji teleskop na svetu je u svemir lansiran 25. decembra 2021. godine, a u pitanju je uređaj koji će potpuno promeniti način na koji smo do sada posmatrali i proučavali svemir (pročitajte kako je sve počelo).

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dr

Vise se ne trude da bar izgleda.....moze li slika nase planete...