Fuzijom prvi put proizvedeno više energije nego što je potrošeno | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fuzijom prvi put proizvedeno više energije nego što je potrošeno

Autor Igor Žeželj

Američki naučnici su napravili značajan proboj i napravili ogroman korak napred ka neograničenoj energiji.

 Naučnici prvi put fuzijom ostvarili neto dobitak energije Izvor: Philip Saltonstall, Lawrence Livermore National Laboratory

Naučnici su upravo prešli jedan od najvažnijih pragova u potrazi za energijom nuklearne fuzije. Tim u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor stvorio je prvu fuzionu reakciju sa neto dobitkom energije - to jest, uspeli su da proizvedu više energije nego što su potrošili i doveli do paljenja. Naučnici su za ovaj poduhvat koristili 192 lasera kako bi gađali cilindar koji sadrži smrznuti vodonik okružen dijamantom.

Reakcija, koja je izazvala ciklon X-zraka, pogodila je gorivo od deuterijuma i tricijuma sa 2,05 megadžula energije. To je zauzvrat dovelo do talasa neutronskih čestica i 3,15 megadžula izlazne energije. Taj dobitak je ekvivalentan 0,7 kg TNT-a, ali to je dovoljno da se ispune kriterijumi paljenja fuzije.

Razvoj je dugo trajao. Nacionalno postrojenje za paljenje počelo je sa radom 2009. godine, ali je tek 2014. tehnologija fuzije zasnovana na laserima proizvela značajnu količinu energije. Međutim, napredak se ubrzao tokom prošle godine. Laboratorija Lorens Livermor je proizvela mnogo veću količinu energije u testu prošlog avgusta, a u septembru su uspeli da generišu 1,2 megadžula energije koristeći energiju od 2,05 megadžula.

Laboratorija ipak upozorava da su još uvek neophodna mnoga unapređenja pre nego što fuzioni reaktori budu dovoljno praktični za napajanje domova. Tokom prezentacije, naučnici su rekla da je potrebno da poboljšaju broj reakcija u minuti, pojednostave proces i učine ga lako ponovljivim. Neto dobitak energije ne uključuje ceo sistem potreban za pokretanje laserskih sistema - i naravno, naučnici bi trebali da poboljšaju skaliranje, jer bi reaktor morao da napaja dovoljno domaćinstava kako bi opravdao svoje postojanje.

Tehnologija bi mogla biti od vitalnog značaja za ograničavanje globalnog zagrevanja i borbu protiv klimatskih promena. Iako su obnovljivi izvori energije poput solarne energije i energije vetra ekološki prihvatljiviji od uglja, oni ne zadovoljavaju uvek potražnju i mogu zahtevati velike količine zemljišta. Solarne elektrane takođe nisu toliko efikasne u regionima gde sunčeva svetlost može biti ograničena. Dovoljno snažni fuzioni reaktori mogli bi da ostvare san o čistim elektranama koje imaju dovoljno kapaciteta da opslužuju velike populacije bez radioaktivnog otpada nuklearnih postrojenja.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 10

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Trt

Sad samo izracunavaju po drugim parametrima, kao i inflaciju, statistiku, privredni rast...Od Alberta dunstera i njegove definicije energije nije postignut nikakav napredak u iskoriscenju energije osim peci na pelet. Teslinu struju preko 100 godina koristimo onako kako je Tesla projektovao, tj niko nije dobio ideju kako da se usavrsi. Ili je Tesla bio toliko napredan ili su ovi tzv naucnici toliko nazovi naucnici, pa tumaraju da ubodu neko zrno. Proizveli vise nego sto su ulozili energije, ali bez troskova, jaka muka, kad saberes, nije isplativo, kao ni vetar, a vetar dzabe, pa tu energiju prodaju 4x skuplje, nego iz termo elektrane, gde ugalj kopaju u Bangladesu, prevoze skuplje nego ceo tovar sirovine, pretovaraju utovaraju i kosta 4x manje nego vetar koji je dzabe. Sve moj do mojega naucnik

Ja

Ovo je poprilično nerealno po zakonima fizike, ali ajde da sačekamo pa da vidimo.

Trt

@Ja Cije fizike? Bolonjske? Ta fizika ista kao istorija, biologija...pisu neki kao neizleceni alkos Albert i samozvani biolog Darvin. Posla njih nauka cupka u mestu i drzi se za plot