Južnokorejski fuzioni reaktor dostigao 7 puta veću temperaturu od Sunčevog jezgra | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Južnokorejski fuzioni reaktor dostigao 7 puta veću temperaturu od Sunčevog jezgra

Autor Ilija Baošić

KSTAR je reakciju od 100 miliona °C uspeo da održi 30 sekundi.

 KSTAR fuzioni reaktor postigao temperaturu 7 puta veću od Sunčevog jezgra Izvor: Korea Institute of Fusion Energy

Reaktor nuklearne fuzije (KSTAR), koji su razvili istraživači sa Nacionalnog univerziteta u Seulu, dostigao je temperaturu veću od 100 miliona stepeni Celzijusa, sedam puta veću od Sunčevog jezgra, i na toj temperaturi funkcionisao 30 sekundi. Iako ni vreme ni temperatura nisu rekordni, istovremeno postizanje toplote i stabilnosti nas dovodi korak bliže održivom fuzionom reaktoru - sve dok je tehnika koja se koristi skalabilna.

Najveća prepreka u postizanju održive fuzije jeste kontrolisanje plazme, jer ako ista dodirne zidove reaktora, brzo se hladi, guši reakciju i izaziva značajna oštećenja komore koja je drži. Istraživači obično koriste različite oblike magnetnih polja da bi zadržali plazmu - neki koriste ivičnu transportnu barijeru (ETB), koja oblikuje plazmu sa oštrim prekidom pritiska blizu zida reaktora, dok drugi koriste unutrašnju transportnu barijeru (ITB) koja stvara veći pritisak bliže centru plazme.

Južnokorejski tim je koristio modifikovanu ITB tehniku, postigavši mnogo nižu gustinu plazme. Čini se da njihov pristup podiže temperature u jezgru i snižava ih na ivici, što će verovatno produžiti životni vek komponenti reaktora.

Jong-Su Na, vođa istraživačkog tima, kaže da je niska gustina bila ključna i da su "brzi" joni u jezgru plazme integralni za stabilnost reakcije. Ipak, tim još ne razume u potpunosti uključene mehanizme.

KSTAR fuzioni reaktor
Izvor: ScienceAlert

Reakcija je zaustavljena nakon 30 sekundi samo zbog ograničenja hardvera, a trebalo bi da budu mogući i duži periodi u budućnosti. KSTAR se sada isključio radi nadogradnje, pri čemu su ugljenične komponente na zidu reaktora zamenjene volframom, za koji Na kaže da će poboljšati ponovljivost eksperimenata.

Li Margets sa Univerziteta u Mančesteru kaže da se fizika fuzionih reaktora sve više razume, ali da postoje tehničke prepreke koje treba prevazići pre nego što se izgradi funkcionalna elektrana. Deo toga će biti razvoj metoda za povlačenje toplote iz reaktora i njeno korišćenje za stvaranje električne energije.

Temperaturni rekord u fuzionom reaktoru i dalje drži kinesko "veštačko sunce", koje je uspelo da postigne 10 puta veću temperaturu od Sunčevog jezgra.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

drAgan

Secam se pre 40 godina su nam govorili profesori i naucnici da ce za 40 godina biti fuzija resena u potpunosti, da cemo imati fuzioni reaktor, itd. Danas, posle 40 godina, nista se nije promenilo, isto nam govore.

beogradska seljačina

Ma jok to, mi ćemo sve na baterije, eko bre, otvaramo još 5 hiljada zelenih rudnika, a malo jači vetar - nema struje nigde. Hotel Kalifornija, možeš da uđeš, ali ne i da izađeš.

Mrčela

Nisam siguran da mogu poverovati u tako nešto. Sve je ok, sve se uklapa, samo je merač te temperature ubogromnom problemu, što se mene tiče.