REŠENJE ZA SVE ELEKTRIČNE AUTOMOBILE: Čistija energija budućnosti iz fuzionog reaktora | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REŠENJE ZA SVE ELEKTRIČNE AUTOMOBILE: Čistija energija budućnosti iz fuzionog reaktora

Zahvaljujući tehnološkom proboju koji se desio pre nekoliko meseci, svet je za veliki korak bliži novom tipu nuklearne energije – fuzijskom reaktoru.

  Izvor: SmartLife / Unsplash / Halgatewood.com

Za razliku od opšte korišćene nuklearne fisije, procesa cepanja atoma u toku kojeg se oslobađa ogromna količina energije, nuklearna fuzija – spajanje atoma nudi nekoliko bitnih prednosti u odnosu na popularne procese proizvodnje električne energije, uključujući i nuklearnu fisiju. Sa rastućom potrebnom za strujom, pre svega od sve više električnih automobila, industrije koja raste eksponencijalnom brzino, pod hitno su nam potrebni novi izvori obnovljive i čiste energije.

Nuklearna fuzija

Ovo je proces koji je znatno efikasniji, čistiji i bezbedniji od drugih. Problem ovog praktično neograničenog izvora čiste energije bili su takozvani odbegli elektroni. Fuzijski reaktori koriste model reakcija koje pokreću naše zvezde: atomi vodonika se sudaraju pri ogromnim brzinama, spajajući se u helijum. Pri tom procesu oslobađa se ogromna količina energije, otprilike ono što se sada dešava u jezgru našeg Sunca.

Možda će vas zanimati

Odbegli elektroni su, prosto rečeni slobodni elektroni koji su puni energije od električnog polja. U procesu nuklearne fuzije, sa atomom vodonika kreću se i odbegli elektroni koji se zahvaljujući ovako velikim brzinama dodatno pune energijom, koja može biti katastrofalna po okolinu.

 Atomi
Atomi
Izvor: SmartLife / Unsplash / Terry Vlisidis

Naučnici su otkrili da se ubacivanjem teških jona kao što su neon ili argon u reaktor elektroni usporavaju, gubeći energiju u procesu.

Sam proces nuklearne fuzije generiše ogromne količine toplote, ali isto tako zahteva ekstremno visoke temperature, proces u kojem se troši više energije nego što se dobija fuzijom. Da bi se izuzetno visoke temperature vrele plazme ograničile, koriste se magnetna polja umesto čvrstih materijala. Korišćenjem posebnih super-provodnih materijala prave se veliki elektromagneti sa veoma jakim magnetnim poljem.

Možda će vas zanimati

Što je magnetno polje jače, moguće je da se generiše više energije, a samim tim i da se postigne pozitivan bilans proizvodnje energije. Savladavanje ovog problema omogućava pravljenje manjih i jeftinijih reaktora.

Revolucija

Upravo je nedavno ostvaren tehnološki proboj istraživača sa MIT univerziteta koji su uspešno demonsrtirali super-provodljivi elektromagnet koji generiše polje jačine 20 tesla - najjače polje tog tipa na Zemlji. Ova tehnologija bi mogla biti ključna za SPRC, fuzijski reaktor koji bi trebao da bude gotov 2025. godine, a koji bi konačno mogao da ima pozitivan energetski bilans, generisanjem više energije nego što troši.

Prema istraživanju koje je MIT-CFS tim objavio korišćenje njihove tehnologije omogućava se kreiranje mnogo jačeg magnetnog polja u odnosu na slična rešenja. ITER uređaj u Francuskoj koji je još uvek u procesu izgradnje koristi ekstremno niske temperature kako bi generisao jako magnetno polje. Prema brojkama, MIT-CFS rešenje kreira magnetno polje jednake jačine kao 40 puta veći magnet niske temperature.

SPARC fuzijski reaktor
Izvor: YouTube / Commonwealth Fusion Systems

Višestruka primena

Kada SPARC zaživi, to je samo prvi korak, dok je sledeći elektrana sa fuzijskim reaktorom koji bi mogao da postane praktična realnost i pravo rešenje za rastućom potrebom za čistom energijom, koja je sve veća svakim danom, sa trendom sve bržeg rasta.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA