Najveća svetska vetroelektrana na vodi puštena u rad | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveća svetska vetroelektrana na vodi puštena u rad

Autor Ilija Baošić

Hornsea 2 vetroelektrana od 1,3 GW nalazi se u Severnom moru i u svom sastavu ima čak 165 vetrogeneratora.

 Najveća ofšor vetroelektrana Hornsea 2 puštena u rad Izvor: Hornsea Project

Postrojenje, koje danska energetska firma Orsted opisuje kao "najveća svetska vetroelektrana na vodi", sada je u potpunosti operativno, sa svojih 165 vetrogeneratora postavljenih za napajanje više od 1,4 miliona domova u Velikoj Britaniji.

Udaljena oko 89 kilometara od obale Jorkšira u Engleskoj, Hornsea 2 vetroelektrana je impozantnih razmera. Prema kompaniji Orsted, ima kapacitet od više od 1,3 gigavata i prostire se na površini od 462 kvadratna kilometra, što je malo više od polovine površine Njujorka. Hornsea 2 koristi Siemens Gamesa turbine sa lopaticama veličine od 81 metar.

"Jedna revolucija lopatica vetrogeneratora može da napaja prosečnu kuću u Velikoj Britaniji 24 sata", kaže kompanija.

Hornsea 2 ima najveću svetsku podstanicu za naizmeničnu struju, a takođe ima i stanicu za reaktivnu kompenzaciju, koja je potrebna zbog dužine kabla, te kompenzuje gubitke reaktivne snage kako bi se obezbedila efikasnost prenosa energije.

Pre izgradnje vetroelektrane Hornsea 2, najveća svetska vetroelektrana na vodi bila je Hornsea 1 od 1,2 GW. Ipak, nova vetroelektrana neće dugo držati tu titulu, jer se 2025. godina navodi kao očekivano vreme za završetak radova na Hornsea 3 od 2,4 GW, koja će se prostirati na 696 kvadratnih kilometara.

 HOW2_Map.jpeg Izvor: Hornsea Project

Dok se svet sve više okreće zelenoj energiji, i naša zemlja ima plan da se do 2040. godine najmanje 40% struje dobija iz obnovljivih izvora energije.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Elektro

Zelena energija ja zaista potrebna planeti ali cena izgradnje i održavanje ovih sistema je neverovatno visoka tako da je i cena kwh veoma visoka.