SOLARNI PANELI PRAVE STRUJU BEZ DIREKTNOG SUNCA: Ovo može biti rešenje koje će spasiti našu planetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SOLARNI PANELI PRAVE STRUJU BEZ DIREKTNOG SUNCA: Ovo može biti rešenje koje će spasiti našu planetu

Solarna energija je jedan tip čiste energije koji postaje sve popularniji, ali ima jednu veliku manu – zahteva direktnu Sunčevu svetlost. Šta ako bismo mogli da zaobiđemo taj problem?

 Solarni panel koji radi bez direktnog Sunčevog svetla Izvor: SmartLife / YouTube / James Dyson Foundation

Ideja iza AuREUS, novog tipa solarnih panela je generisanje energije bez direktne Sunčeve svetlosti. Iako zvuči apsurdno govoriti o solarnim panelima bez Sunca, jedan student sa Mapua univerziteta na Filipinima pronašao je način da ovo zaobiđe. Korišćenjem luminescentnih čestica iz korišćenog voća i povrća napravljeni su solarni paneli koji apsorbuju ultraljubičaste zrake Sunca i pretvaraju ih u vidljivu svetlost.

Možda će vas zanimati

Ehren Maigue je student koji je osmislio novi solarni film koji prikuplja ultraljubičaste zrake, konvertuje ih u vidljivu svetlost i onda iz nje generiše energiju. Ideja je genijalna sama po sebi jer osim što generiše solarnu energiju rešava i problem otpada od voća i povrća.

Višestruka namena

Činjenica da se ne oslanja na direktnu Sunčevu svetlost omogućava generisanje energije i kada je napolju oblačno ili pada sneg, što su situacije u kojima solarni paneli ili ne rade, ili rade, ali veoma neefikasno. Trenutni prototip panela je 100 cm sa 60 cm i dnevno može da generiše dovoljno energije da potpuno napuni dva telefona. Kada se to skalira sa većim panelima, Maigue veruje da bi cele zgrade mogle da postanu nezavisne po pitanju generisanja svoje energije.

Još jedna dobra stvar sa novim solarnim panelima je što su napravljeni od smole i fleksibilni, pa je moguće stavljati ih i na tkaninu poput odeće. Ta fleksibilnost je ono što čini ovu ideju dobrom i omogućava veliki broj različitih scenarija korišćenja.

Možda će vas zanimati

Čak i osnovni dizajn funkcioniše odlično, a Maigue je naneo film na svoj prozor, kao dokaz koncepta. Još jedan problem sa solarnim panelima je i što su skupi, pa bi ova tehnologija mogla da bude jedna od revolucionarnih stvari koje ćemo viđati sve češće u budućnosti.

Solarni paneli bez direktne Sunčeve svetlosti
Izvor: YouTube / James Dyson Foundation

Zelena budućnost

Zamislite samo automobile sa krovom, gepekom i haubom prekrivenim filmom koji generiše dovoljno energije da vaše električno vozilo može da se kreće bez potrebe da ga dopunjavate. Ili krovne crepove od ovog materijala koji obezbeđuju dovoljno struje za celo domaćinstvo, a pride se prave od recikliranog organskog otpada.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Babin deda

Baba ustaje noću i nema svetla u klozetu, šta ćemo tu Ajnštajne?

Beogradska seljačina

Zapalio žito da zagreje selo.

Dušan Balać

Još sami da napišu da proizvodi el.energiju i noću.