VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ĆE UPRAVLJATI SEMAFORIMA: Brže kretanje vozila i manje zagađenje okoline | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ĆE UPRAVLJATI SEMAFORIMA: Brže kretanje vozila i manje zagađenje okoline

Google može da smanji potrošnju goriva i kašnjenja u saobraćaju u rasponu od 10 do 20% korišćenjem veštačke inteligencije za kontrolu rada semafora.

 Gužva u saobraćaju Izvor: SmartLife / Pexels / Life of Pix

Nakon implementacije veštačke inteligencije za kontrolu rada semafora na četiri lokacije u Izraelu, rezultati su pokazali da nove tehnologije doprinose manjim gužvama i manjoj potrošnji goriva u svakodnevnom saobraćaju. Sledeća faza testiranja trebala bi da otpočne uskoro na ulicama Rio de Žaneira.

Možda će vas zanimati

Jedna od novih softverskih inicijativa kompanije Alphabet u borbi protiv klimatskih promena je pomenuti projekat koji za cilj ima smanjivanje potrošnje automobila koji nepotrebno čekaju na semaforima. Efikasnijom regulacijom saobraćaja direktno se smanjuju gužve na putevima i potrošnja goriva, a samim tim i emisija štetnih gasova.

AI semafori
Izvor: YouTube / CNET Highlights

Pametniji rad semafora

Ideja je u osnovi prosta. Veštačka inteligencija analizira stanje na putevima i u zavisnosti od saobraćaja reguliše rad semafora, kako bi se sve odigravalo bez nepotrebnog kašnjenja. Prvi rezultati test faze u Izraelu deluju obećavajuće, a predstavnici Rio de Žaneira koji se brinu o saobraćaju polažu velike nade u drugu fazu testiranja koja bi trebala da počne u njihovom gradu, koji ima velike probleme sa gužvama u saobraćaju. Prema najavama implementacija novog sistema trebala bi da počne u roku od nekoliko meseci.

Sa druge strane, Aleksandar Stevanović, profesor sa univerziteta Pitsburg izjavio je da simulacije pokazuju da veštačka inteligencija zaista utiče na bolji tok saobraćaja, ali je upitno da li tehnološka kompanija bez eksperata na polju saobraćaja može kvalitetno da unapredi kretanje vozila. On je izjavio za Reuters da “Svake godine imamo nekog novog ko tvrdi da će napraviti čuda na nekom polju”.

Bitka za Zelenu planetu

Treća najvrednija kompanija na svetu često je na meti kritika zbog svog poslovanja i nedovoljne angažovanosti na očuvanju životne sredine. Nedavno su u fokusu bile kritike upućene upravo na adresu kompanije Google zbog prodaje tehnologije naftnim kompanijama i finansiranju političara koji ne veruju u globalno zagrevanje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Компјутр вижн, дееп леарнинг алгорхутмс, сензор фјужн, фјучр пруф текхнолоџи, адвенсд имплементејшн. Амазон Го Сторе, но лајнс, но кешиерс, ноу чекаутс.