GOOGLE PRIZNAO DA JE PODMIĆIVAO PROIZVOĐAČE TELEFONA: Plaćali im da Android ostane besplatan i da zaustave Apple | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE PRIZNAO DA JE PODMIĆIVAO PROIZVOĐAČE TELEFONA: Plaćali im da Android ostane besplatan i da zaustave Apple

Potvrđene ranije otkrivene priče o tome da je Google plaćao proizvođačima telefona da Search ostane primarna pretraga na Android uređajima.

 Grace Hopper internet podvodni Google kabl SAD Evropa 5 Izvor: SmartLife / Google

Kompanija Google trenutno se brani pred evropskim sudom po nalogu Evropske komisije i drugih EU regulatornih tela u tužbi vrednoj 4.3 milijarde dolara.

Ako se ispostavi da je kompanija kriva i dođe do maksimalne kazne - biće to najveća kazna ikad izrečena bilo kojoj kompaniji u Evropi.

Možda će vas zanimati

Slučaj je pred EU sudom, jer Evropska komisija smatra da je Google svojim praksama u vezi sa Google Search opcijom namerno i svesno gušio konkurenciju.

Kompanija je plaćala proizvođačima telefona da Google Search ostane primaran način pretraživanja na Android uređajima.

Advokat kompanije je potvrdio da je ovo istina, ali da to kompanija nije činila da bi bilo kome zatvorila vrata od konkurenata, nego da bi se Android uspešno takmičio sa kompanijom Apple. Plaćajući ima da Google Search ostane primaran pretraživač interneta na Android uređajima, proizvođači su nastavljali da koriste besplatan Android, ali i da zarade od tih pretraga, jer je Google određeni procenat zarade ostvarenih kroz uređaje proizvođača vraćao upravo proizvođaču.

Zarada koju je Google ostvario ovako ulagana je u besplatan Android, kako je objasnio Google advokat, a proizvođači su od svog dela zarade mogli da tržištu ponude jeftinije i kvalitetnije uređaje. Takođe, to im je, kako je objasnio Google advokat, pomoglo da se snažnije bore protiv kompanije Apple.

Advokati Evropske komisije odbacili su ovo objašnjenje i smatraju da je Google to radio zbog zabrinutosti da bi korisnici mogli da se naviknu na pretrage drugih kompanija, koje ne nude Google Search, naravno.

Suđenje se nastavlja tokom cele nedelje i moguće je da će trajati do sledeće godine.

I pre nego što je suđenje počelo EPIC kompanija, koja je u sudskom sporu sa Apple i Google kompanijom, objavila je da je ova druga plaćala kompanijama da Google Play Store ostane jedina dostupna prodavnica aplikacija, a aplikacije proizvođača jedino dostupne u okviru Google prodavnice.

Taj program nazvan je Premier Device Program i o njemu sve detalje možete da pročitate na linku. Navodno LG i Motorola prvi su postali članovi ovog programa, čineći 98 i 95 procenata svog portfolija kompatibilnim sa njim, dok su OPPO, vivo, realme i OnePlus to učinili sa oko 70% svoje ponude. Za Xiaomi i druge proizvođače za koje EPIC tvrdi da su deo istog programa nije objavljeno ništa dodatno.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

Pa Gugl plaći i Appleu da njihove pretrage ostanu podrazumevane u safari, tako da ne vidim proble. Ko ne želi jednim klikom promeni na bing ili duck ili šta već želi. Problem bi bio da ne može da se promeni.

SmartLife

@Ja Problem je, kako nije problem - time što plaća Google automatski isključuje konkurenciju i radi direktno protiv nje. Ne znamo da li je Google najbolji izbor prvi put, ako nam je on ponuđen automatski i ako je Google platio da tako bude, zar ne?! Mogli su i Bing ili DuckDuckGo da plate, ali nisu imali para ili nisu hteli... Vrlo je široka ova priča, sigurni smo da stvari neće ostati ovakve kakve su sad. Pozdrav!

linux

kad ce da izbace i fb, koliko para za to uzinaju