GOOGLE PLAĆA 20 MILIJARDI DOLARA KOMPANIJI APPLE: Samo da ostanu podrazumevani pretraživač za Safari | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE PLAĆA 20 MILIJARDI DOLARA KOMPANIJI APPLE: Samo da ostanu podrazumevani pretraživač za Safari

Prema nepotvrđenim informacijama cifre koje Google plaća da bi ostao podrazumevani pretraživač za Safari se mere milijardama dolara i povećavaju iz godine u godinu.

 Apple MacBook Pro i Google pretraživač Izvor: SmartLife / Pexels

Znali smo da Apple generiše prihode na razne načine, ali da li vam je palo na pamet da će im ove godine samo Google platiti 20 milijardi dolara da bi ostao podrazumevani pretraživač na novom iPhone, iPad i Mac uređajima? Prema informacijama koje nisu zvanično potvrđene Google je fiskalne 2020. godine (mart 2020. do mart 2021.) platio oko 10 milijardi.

Možda će vas zanimati

Za fiskalnu 2021. godinu (mart 2021. - mart 2022.) ta cifra je porasla na 15 milijardi, i očekuje se da će fiskalne 2022. godine iznositi između 18 i 20 milijardi dolara. Glavno pitanje koje se postavlja je koliko Google zarađuje samo od Apple korisnika, ukoliko im se isplati da svake godine isplaćuju ove sumanute cifre samo da bi bili prvi pretraživač na Apple uređajima.

Alternativa je... Bing?

Google je prema poslednjem finansijskom izveštaju fiskalne 2020. godine imao prihod od pretraga od 104 milijarde dolara, ali se ne specificira koliko su toj cifri doprineli Apple uređaji. Verujemo da je veliki. Sa druge strane ukoliko je alternativa Bing, nije nam baš najjasnije zbog čega Google toliko plaća kada je procenat korisnika koji svesno koriste Bing marginalan.

Istorijski gledano Google je postao podrazumevani pretraživač za Safari još 2007. godine kada je predstavljen prvi iPhone. Pet godina kasnije ga je zamenio Bing, da bi se pet godina posle toga Google vratio, i situacija se od tada nije promenila.

Možda će vas zanimati

Odluka kompanije Apple da zadrži Google kao podrazumevani pretraživač za Safari svake godine ima sve više kritičara koji govore da bi zbog svog ponašanja Google uskoro mogao da se nađe na meti regulatornih tela ili čak suda, jer reč monopol postaje sve glasnija. Sa druge strane Google ima istoriju plaćanja drugih kompanija da koriste njihove servise godinama unazad.

Google Pixel 5A protiv Apple iPhone 12
Izvor: YouTube / Nick Ackerman

Velike uplate koje Google svake godine prebacuje na račun kompanije Apple namenjene su Apple diviziji za servise, što im je svakako pomoglo da povećaju prihode poslednjih godina i da diverzifikuju svoje poslovanje dalje od hardvera, ali i da napravi neki novi korak koji bi možda ugrozio Google dominaciju.

Pročitajte i ovo:

https://smartlife.mondo.rs/tech/saveti/a27974/kada-resetovati-browser-zasto-je-bitno.html

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA