5G menja poljoprivredu - bolja kontrola useva i manja šteta od insekata | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5G menja poljoprivredu - bolja kontrola useva i manja šteta od insekata

Autor Marko Čavić

Austrija jača efikasnost poljoprivrede i smanjuje troškove rada uz pomoć inovativne tehnologije.

 5G smart farming tour hosted at the Nussböckgut vineyard in Linz, Austria.jpg Izvor: Huawei

Zahvaljujući 5G i IoT tehnologiji, poljoprivrednici u Austriji moći će da detektuju sitne insekte na svojim poljima, da prate status useva i predviđaju žetvu, optimizuju upotrebu vode, hemikalija i pesticida precizno i sa minimalnom količinom otpada.

Reč je o pionirskom projektu kompanija Huawei i Dronetech, najvećeg austrijskog provajdera usluga bespilotnih letelica, kojim su pokazale da 5G i IoT tehnologije mogu da unaprede održivost u oblasti poljoprivrede.

Pored 5G tehnologija, kompanija Huawei će pružiti i usluge računarstva koje će služiti kao osnova za analizu veštačke inteligencije (AI) u realnom vremenu. Sa druge strane, opremljeni kamerama i senzorima visoke rezolucije, dronovi kompanije Dronetech će istraživati zemljište i objekte kako bi zabeležili fotografije i podatke koje će dalje obrađivati AI. Na taj način će se korisnicima pružiti korisne informacije.

Projekat je započet tokom 2021. godine, a sada ulazi u drugu fazu pod imenom Digital Sky u kojoj će se razvijati pristup za pružanje usluge korišćenja bespilotnih letelica. Tako bi korisnici iz različitih sektora, uključujući poljoprivrednike, opštine, kompanije i pojedince, mogli da iznajme dronove i njihova AI rešenja koje mogu primenjivati za proveru solarnih panela, stanja na dalekovodima, upravljanje saobraćajem i još mnogo toga.

O osnovnim karakteristikama 5G mreže, koje je ujedno čine i veoma pogodnom za tehnološke inovacije i kreiranje novih projekata, govorio je Erih Mancer, zamenik generalnog direktora kompanije Huawei u Austriji.

"Visok propusni opseg, nizak nivo kašnjenja i povezivanje miliona uređaja - predstavljaju tri ključne karakteristike 5G mreže. Korišćenje dronova u kombinaciji sa veštačkom inteligencijom i 5G tehnologijama može da olakša mnoge operacije koje zahtevaju velike resurse, kao što su održavanje ili praćenje dešavanja na određenim područjima. Samim tim, naš novi projekat može unaprediti održivost u oblasti poljoprivrede", rekao je Mancer.

Da je održivost jedna od najvećih prednosti korišćenja dronova čiji je rad zasnovan na 5G i AI tehnologijama, potvrdio je i David Hopf, generalni direktor kompanije Dronetech.

"Dronovi sa veštačkom inteligencijom predstavljaju važan faktor za stvaranje održive budućnosti poljoprivrede. U partnerstvu sa kompanijom Huawei, razvili smo rešenje koje ne samo da može značajno da smanji upotrebu pesticida i đubriva, već i da poboljša efikasnost poljoprivrede i smanji troškove rada. Ovo u velikoj meri pomaže našim lancima snabdevanja hranom da budu održiviji", objasnio je Hopf.

 5G pomaže u razviju poljoprivrede i vinogradarstva Izvor: Huawei

Najveći izazov za korišćenje 5G tehnologija u oblasti poljoprivrede jeste mrežna pokrivenost. Trenutno su ove tehnologije u najvećoj meri prilagođene krajnjem korisniku koji je pretežno koristi u prizemlju ili u zatvorenom prostoru. Potrebno je još raditi na razvijanju visokokvalitetne pokrivenosti za dronove, koji lete 50 metara iznad zemlje.

U Austriji će se koristiti projekat kompanija Huawei i Dronetech kako bi se, po prvi put na ovaj način, analizirao rast biljaka u realnom vremenu. Konkretno, pratiće se uzgoj špargle, kao i vinogradarstvo. Na ovaj način u Austriji žele da iskoriste mogućnosti koje pružaju digitalne transformacije za unapređenje žetve, prinosa i kvaliteta proizvoda. Za tako nešto je potrebna optimalna infrastruktura, a 5G može najlakše da omogući tako nešto.

Usled rastuće globalne zabrinutosti za bezbednost hrane, kompanije Huawei i Dronetech organizovale su i panel na kom su učestvovali eksperti iz oblasti digitalizacije i poljoprivrede kako bi diskutovali o tome kako tehnološke inovacije, posebno 5G mreže, mogu dalje unaprediti održivost u ovoj oblasti.

I dok Austrija već uveliko koristi prednosti mreže nove generacije Srbija je i dalje u 5G mraku i crna rupa Evrope...

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srb

Tehnologija 5G je napravljena u vojne svrhe(5G je 100000 puta jace od 4G i kada se fokusira zracenje vrlo brzo ubije coveka). Ovo je opravdavanje postavljanja antena u zle namere. Zivi bili.

beogradska seljačina

Koja naša crna poljoprivreda, da neće baba na džojstik da vozi dron? Mi smo naopaki na kub, gledam ove malinare oko Užica, pa oni 50 godina ne mogu da ulože u navodnjavanje(isplati se bukvalno za 1 sezonu), svaki stoti ako ima i to na kredit, biju se bre dva brata u kući oko toga ko će da odveze gajbe 15km do hladnjače, 3 litra goriva zavadi dve porodice svaki drugi dan. Deda im kopao bunar od 30m rukama, spuštao kamenje, oblagao zidove, vadili ga kanapom, čitavog života imao 18h radno vreme, a od unuka nema ko da uplati ni osiguranje, nego se kockaju sa svakim oblakom, njihov dinar je veći od 6 kaplara i Hyatta zajedno. Zato svuda i cvetaju nakupci i zato su zakoni i uslovi banaka i osiguranja postali i ostali umobolni. Mi ćemo brže u 5 nečega drugog.

NRC

@beogradska seljačina Slazem se u svemu sem oko nakupaca i osiguranja. Nakupci su proizvod necije volje ili ne brige drzave. Nekome je u interesu da se seljaci ne ujedine, a ako vec seljaci ne mogu sami sa sobom onda uskace drzava i resava problem. Poljoprivreda je strateska grana . Poljoprivreda nije izlozena trzisnim uslovima vec po pravilu sto je drzava jaca vise je stiti kroz subvencije i razne organizacije i sisteme. Ovde neko ima interesa da tok prodaje ide preko necije firme.